Срещата между Георги Георгиев и пълномищника на Жил Бернар се осъществи днес. Петър Василев изтъкна, че чуждестранният инвеститор винаги си е  партнирал с общината и това сътрудничество ще продължи. Пълномощникът обясни, че глобалната икономическа криза е засегнала сериозно автомобилната индустрия, което не може да не се отрази на дейността на ЕПИК.

“В завода работят близо 3000 човека. Към момента се очертава да съкратим между 30 и 40 човека от инженерния състав, администрацията, основни и спомагателни дейности. По-голямата част от хората, които ще бъдат съкратени, не са от община Ботевград, а от София и от други общини. Ключов момент за компанията в тази криза е да оставим на работа кадри с най-добри постижения. Икономически изгодно е, разбира се, да освободим хора от други общини, за да избегнем разходите за транспорт” – каза Петър Василев. Той подчерта, че фирмата ще инвестира в програма за кариерно консултиране на освободените от работа.

Петър Василев заяви още, че се разграничава от подхода да се водят разговори със синдикатите на завода чрез медиите. “Считам, че това е погрешен подход. Синдикалната организация е наш партньор и това би трябвало да е нейното място” – допълни пълномощникът на Жил Бернар.

“Моето желание бе ръководството на ЕПИК да чуе притесненията на общинското ръководство, че финансовата криза може да доведе до сериозни съкращения на работници от общината. След чутото оставам удовлетворен, че това няма да се случи. Мисля, че кризата няма да засегне сериозно Ботевград, както някои се страхуват. Надявам се, че можем да преодолеем трудните моменти благодарение на такива диалози” – заяви в отговор кметът Георгиев.