Обстановката в страната е нормална, съобщи за Дарик дежурният в Гражданска защита. Проблеми с електроснабдяването има в села в Кърджалийско, работи се по отстраняването на авариите. Малко преди обяд е получен сигнал за инцидент на пътя край Бяла, Русенско, на който екипите са се отзовали.

От Гражданска защита съобщиха още, че на автомагистрала „Хемус” преди разклона за Ботевград в посока Варна движението в този час е натоварено, автомобилите се придвижват бавно. Пътните служби опесъчават платното за движение.

Пътят на прохода Петрохан е частично заледен. Забранено е преминаването на тежкотоварни автомобили с ремаркета и полуремаркета. Слаб сняг вали на прохода Хаинбоаз. Пътят през прохода "Шипка" е почистен и опесъчен. Там също е забранено преминаването с ремаркета или полуремаркета.

Снежната покривка в планината е около 30 см, съобщиха от Областния съвет за сигурност и управление при кризи.

През изтеклото денонощие екипи на Министерството на извънредните ситуации са участвали в 29 спасителни операции на територията на цялата страна, съобщиха от пресцентъра на ведомството.

Спасителите са се включили в акции по изтегляне на закъсали и аварирали автомобили, премахване на прекършени дървета и паднали билбордове, обезопасяване на опасно надвиснали ламарини, отводняване на залети улици и приземни етажи на жилища и други.

По данни на териториалните дирекции на министерството бурята, която тази нощ премина над страната, не е причинила тежки материални щети. Днес над някои райони продължава да духа силен вятър. В област Кърджали силата на вятъра достигна до 34 м/с. Има прекъснати електропроводи в общините Черноочене и Кърджали. Възстановено е електрозахранването в селата Соколите, Женда и Русалина от община Черноочене. Все още без ток са селата Пъдарци, Безводно и Тревник в област Кърджали. Работата на аварийните екипи по отстраняване на повредите продължава.

От Министерството на извънредните ситуации съобщават, че специализирани структури на ведомството ще бъдат на денонощен режим по време на коледните и новогодишните празници. Спешният телефон 112 е на разположение на гражданите.