На извънредна сесия съветници взеха решение да се запази коефициентът за определяне размера на местните данъци и такси. Преди това Цветан Коцев предложи да бъде намален коефициентът на данъка върху недвижимите имоти от 1.5 на 0.75. Той предложи и по-ниски коефициенти за определяне на данъка върху даренията – 0.4 и 3.3. “Така увеличението на данъчната оценка с 50 на сто няма де се отрази на джоба на данъкоплатците” – мотивира се съветникът.

“Ние не носим вина за увеличението на данъчната оценка, а централната власт” – каза в отговор кметът Георгиев. Той подчерта, че в други общини от Софийска област коефициентите за определяне на местните данъци са били по-високи от тези в нашата община и сега са намалени на позициите, които при нас се запазват.

За да стане по-ясно на съветниците с колко точно ще поскъпнат местните данъци заради увеличението на данъчната оценка, началникът на Данъчната служба даде пример с кметския имот в Новачене. “Миналата година данъчната оценка на имота е била 14 270 лв. Тогава кметът е платил данък в размер на 21.40 лв. Тази година данъчната оценка е 20 625.20 лв., което означава, че кметът трябва да внесе в общинската хазна 30.94 лв.” – обясни Дочка Стефанова.

Шефът на Данъчна служба каза още, че общият размер на постъпленията от местни данъци и такси за миналата година е 3 604 000 лв., от които близо 1 000 000 лв. са събраните задължения за предходни години. През 2009 год. се предвижда от данъци да бъде събрана почти същата сума – плюс-минус 5 000 - 10 000 лв. – допълни Дочка Стефанова.