Заради технологични пречки доставки на природен газ от Украйна за България не може да има. Това съобщи министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров на пресконференция по повод съвместното заседание на парламентарната група на Коалиция за България, Изпълнителното бюро на Висшия съвет на БСП, депутати и министри.

За да се напълни транзитната тръба, минаваща през Исакча, са необходими 25 милиона кубически метра природен газ, а договорените количества с Украйна са за едва 2-2,5 милиона на ден, уточни още министърът на икономиката. В телефонен разговор между премиера и изпълнителния директор на „Газпром” Алексей Милер е договорено руски газ да потече първо към България, стана още ясно по време на пресконференцията.

След като е станало ясно, че украински газ не може да потече по транзитната тръба, е предложен алтернативен вариант – да бъде използвана вътрешната газопреносна мрежа на Румъния. По думите на министър Димитров обаче и това се оказва невъзможно: „Транзитната мрежа за България няма връзка с вътрешната мрежа на Румъния и това създава технически проблеми. Нека да не търсим недобронамереност, и как са ни излъгали, и как не искали да ни дадат, и не знам какво се е случило. Такова нещо просто няма”.

Това, което може да се случи при създалата се ситуация, е да бъдат отворени крановете от Русия, подчерта още министър Димитров. По думите му все още предстои да бъдат решени някои технически проблеми между двете заинтересовани страни: „Много се надявам тези 36 часа да са започнали да текат, а да не очакваме да текат в бъдеще”.

От своя страна премиерът Сергей Станишев съобщи, че е получил уверение от Алексей Милер, че приоритетно ще бъдат захранени с газ балканските страни – на първо място България:” Той потвърди, че веднага след получаване на протокола при тях, подписан и от украинска страна, експертите, които се намират в Москва, ще заминат по самите разпределителни станции”.