Загадката около внезапната смърт на Тутанкамон е разкрита от египетски археолози. Те смятат, че той е паднал от бързодвижеща се колесница, докато е бил на лов в пустинята, съобщи в. "Индипендънт".

Откакто британският археолог Хауард Картър откри гробницата на младия фараон през 1922 г., се ширят спекулации за смъртта му. Рентгенови снимки на мумията през 1968 г. показаха оток в основата на черепа, което подсказваше, че Тутанкамон е бил убит с удар по главата.

Изследвания с медицински компютърен томограф неотдавна разкриха, че преди да почине, младият цар е получил тежка фрактура на левия си крак точно над коляното. Тя може да е причинила смъртоносно отравяне на кръвта.

Нови косвени доказателства покават, че той си е счупил крака, докато ловувал с колесница. Новите открития ще бъдат оповестени от генералния секретар на Висшия съвет за египетски антични ценности Захи Хауас в документален филм, който ще бъде излъчен по Ченъл 5 на Би Би Си във вторник вечерта.

"Той не е бил убит, както мнозина мислеха. Паднал е от ловна колесница и е счупил левия си крак", казва Хауас.

Надя Локма от Музея в Кайро заявява, че анализ на колесници, намерени в гробниците на фараоните, показва, че те не са били само церемониални, а имат следи от употреба и износване. В гробниците са били намерени и стотици стрели, които са били изстрелвани и след това изваждани.

Това са били ловни, а не бойни колесници - казва д-р Локма.

Сред дрехите, намерени в гробницата на Тутанкамон, досега съхранявани в Музея в Кайро, има специален корсет, който е поддържал и предпазвал от друсането коремните органи. Оттук археолозите заключават, че младият фараон сам е карал ловните колесници.

Около врата си мумията на египетския владетел пък е имала гирлянд с метличина и подрумче, които според ботаници са били свежи, когато украсата е била изработена. Цветята цъфтят през март и април, което показва сезона, в който Тутанкамон е бил погребан.

Като се знае, че цветята може да са били откъснати само между средата на март и края на април и че сложното балсамиране продължава 70 дни, учените стигат до извода, че Тутанкамон вероятно е умрял през декември или януари, с други думи в средата на зимния ловен сезон.

След няколко седмици в лондонския център О2, бившия Купол на хилядолетието ("Милениум доум"), ще бъде открита първата изложба във Великобритания с артефакти от гробницата на Тутанкамон от 35 години насам.

Първата изложба в Лондон, посветена на Тутанкамон, се състоя в Британския музей през 1972 г. и бе посетена от 1,5 милиона души. Този път златната маска на фараона ще остане в Египет, за да не се повреди.

Днешният лорд Карнарвън, чийто предшественик е финансирал експедицията на Картър през 1922 г., заяви, че според най-новите открития Тутанкамон не е бил болнаво и закриляно момче, а млад мъж, който неведнъж е рискувал живота си.

Колесниците му вероятно са се движели с 40 км/ч. - предполага лордът.