Кампанията за рестартирането на двата блока на АЕЦ „Козлодуй” е напълно обречена. Това заяви в предаването „Денят” на Дарик Соломон Паси, председател на външната парламентарна комисия. Ето какво още каза той:

Основната причина, поради която се дистанцираме е, че това е една напълно обречена кампания. Аз не виждам някакъв смисъл държавата да се ангажира с обречени кампании и носталгично да се връща непрекъснато назад към безвъзвратно загубени каузи. Няколко пъти вече съм имал случаи да правя подобна аналогия – на АЕЦ 3 и 4 блоковете трябва да се гледа така, както се гледа на Западните покрайнини. Те са част от миналото на България. Ние много уважаваме нашите съграждани, българите, които живеят в Западните покрайнини, но трябва да си даваме сметка, че международната обстановка в 21 век не предполага предявяване на териториални претенции към съседните държави”, обясни Соломон Паси.

По думите му, Европейската комисия за нищо на света няма да се съгласи с преотварянето на двата блока. „Ние влязохме в Европейския съюз при условие, че няма да отваряме блоковете”, каза още председателят на външната комисия в парламента.

„Тук ще цитирам една много хубава българска поговорка, която казва „всеки манастир си има кондика”, кондиката е нещо като устройствен план, тоест като отиваш в един манастир ти трябва да се съобразяваш с неговите правила. Основната кондика на ЕС по отношение на България е да не се използват ядрени централи от този тип. Това, че те били пребоядисани, че те били освежени и подсигурени, това хората не ги интересува. Те ни казаха: „нашата кондика не допуска използването на такива централи и, ако сте съгласни да влизате при нас – заповядайте, но приемате тези условия, за да вървим напред”, отбеляза още Паси.