Бойкият тим на Ямбол поднесе изненадата в XIV кръг на НБЛ, след като победи като гост Спартак (Плевен) със 102:94. в зала "Балканстрой". По този начин отборът на Иван Чолаков е вече с 6 успеха и 8 поражения от началото на шампионата, като е на 6-а позиция. От своя страна Спартак остана трети с 9-5. След уникалната победа в сряда над Лукойл Академик отборът на Дарин Великов се движеше пак трети, но все пак с еднакви показатели с Левски. След днешното поражение и разгромната победа на "сините" над ЦСКА вчера, момчетата на Константин Папазов вече са еднолично под върха, който е окупиран от "студентите" (12-2).

Най-резултатен за победителите тази вечер беше Павел Маринов с 29 точки, Кирило Скуматов добави 18, а Мартин Дурчев завърши с 15 за успеха на Ямбол.

Капитанът на Спартак (Плевен) Хрисимир Димитров наниза 22 точки, Владимир Маринов добави 20, а Робърт Престън се отличи със 17 при загубата на домакините.

След историческата победа над Лукойл Академик баскетболистите на Спартак (Плевен) показаха старото си лице.

Срещата започна добре за домакините, които до шестата минута поддържаха преднина от няколко точки. Гостите изравниха до 13:13, а тройка на Стойо Чолаков дръпна гостите напред. Бързите контри и агресивната игра в защита тотално разнищиха Спартак. Гостите дръпнаха рекордно - 29:42. Ямболии вкарваха отвсякъде.

До почивката, водени от Маринов, домакините намалиха пасива, но елементарно допуснаха гостите да дръпнат с десет точки. Единственото негативно беше, че петима играчи натрупаха по три и четири лични нарушения.

Третата част протече по подобие на първото полувреме, като на два пъти отборът на Иван Чолаков постигаше рекордна преднина в срещата от 13 точки, съответно в 25-ата и 27-ата минути. Tретата четвърт ще се запомни и с многото грешни съдийски отсъждания, които в повечето случаи бяха в ущърб на домакините.

В последната четвърт Ямбол се лиши от своя плеймейкър Станислав Говедаров, който 5 минути преди края излезе за 5 лични нарушения. Това позволи на домакините да се върнат в мача и в крайна сметка, 02:41 минути преди края Спартак успя да изравни за 86:86. Оттук до финалната сирена обаче тимът на Дарин Великов отново изпадна в ролята на догонващ. Владимир Маринов бе точен на два пъти, 01:10 минути преди края за 91:94, но впоследствие Байрън Сандърс реализира за Ямбол, 40 секунди преди края за 96:91, като до голяма степен предреши изхода на двубоя.