Председателят на синдикалната организация на ЕПИК Мирослав Миков е бил поканен на работна среща в завод “СензорНайт”, който представлява отделно юридическо звено на Епик груп. Срещата е инициирана във връзка с намерението на ръководството да въведе непълно работно време /от 50 до 90%/ за работниците в предприятието. Миков обаче не е дал съгласие за прилагане на тази мярка срещу финансовата криза.

“Не се съгласих, защото ръководството отказва да предостави възможност на Синдикалния съвет за среща с работниците. Това е първата причина. Дгугата е, че не се дава гаранция, че след изтичане на тримесечния период, за който ще бъде установено непълното работно време, няма да се премине към следващата стъпка – съкращения на персонала. Третата причина, заради която не дадох съгласието си, е, че непълното работно време няма да засегне администрацията, което е парадокс в случая. Ако действително кризата се отразява сериозно върху дейността на предприятието, би трябвало подобни мерки да бъдат приложени спрямо целия персонал” – каза пред наш репортер Мирослав Миков.

Категоричното решение на синдикалния лидер да не подписва документите за въвеждане на непълно работно време е придизвикало недоволство у шефа на “СензорНайт”. В отговор Марк Пик си позволил да нарече България Абсурдистан. “Ако сме страна на абсурдите, защо г-н Пик работи и жевее тук?!” – така Миков коментира изказването на ръководителя.
 
На този етап непълно работно време е въвдено в  ЕПИК 1 и ЕПИК 2. Въпреки че Синдикалният съвет не е дал съгласието си за това, работодателят едностранно е установил непълно работно време, което е незаконосъобразно. В двата завода и работниците, и инженерният състав са преминали на непълно работно време. Това означава, че и заплатите на хората ще бъдат намалени пропорционално с 30 на сто. В същото време от Синдикалния съвет твърдят, че ЕПИК изпълнява поръчки за автомобилната и за битовата промишленост и работа за ангажираните в производството има.