Граничният пункт "Кулата" - "Промахон" отново е затворен, след като бяха пропуснати чакащите от снощи тежкотоварни коли на българо-гръцката граница.

Според граничната полиция, зоната между двата гранични контролно-пропускателни пункта към този час е изчистена и няма чакащи превозни средства, съобщи БНР.

Припомняме, че "Кулата" остана блокирана около 18 часа. Вчера по обяд бяха пропуснати около 600 ТИР-а в двете посоки.

Граничните пунктове "Илинден" - "Ексохи" и "Капитан Петко войвода" - "Орменион" работят. Движението там не е натоварено.

До понеделник блокадата на ГКПП "Кулата" - "Промахон" ще падне, заяви вчера председателят на групата за приятелство между България и Гърция и депутат Ставрос Дайлакис.

Това уверение той даде по време на провелата се българо-гръцка среща на граничния пункт "Илинден". На нея представители на двете страни обсъдиха ситуацията на граничните пунктове между България и Гърция.

В работната среща вчера взеха участие още народните представители Георги Юруков и Борис Ячев, както и областният управител на Благоевград Владимир Димитров и началникът на Областната дирекция на полицията комисар Константин Титянов.

Георги Юруков връчи на гръцкия си колега писмо от името на председателя на българското Народно събрание до председателя на гръцкия парламент.

В него се изразява безпокойството на българските власти относно десетдневната блокада на българо-гръцката граница.

Дайлакис заяви, че това е най-дълго продължилата блокада на граница и изрази надежда тази криза да не се повтаря.

Депутатът Георги Юруков от своя страна увери, че българските власти ще направят всичко възможно да успокоят недоволните земеделци в България, за да не се стигне до блокиране на границата от нашата страна.

На въпрос как ще се компенсират загубите за българския бизнес от гръцките протести, Ставрос Дайлакис отговори, че това може да стане само по съдебен път, тоест всеки, който се чувства ощетен, може да заведе частни дела за компенсации.