Представиха информационната система на кадастъра и имотния регистър. Тя включва кадастрална система, имотния регистър и интерфейс, където може да се получат услуги на едно гише. Може да бъде използвана от професионални ползватели- като землемери, като нотариуси или банки, които може да търси информация, когато се кандидатства за кредити, както и от граждани за получаване на информация. Кадастралната система, поради по-специфични процеси в нея, е по-децентрализирана. В информационната система на кадастъра и имотния регистър има определени нива на достъп за различните потребители. Обикновеният потребител на електронната система, т.е. обикновените граждани, няма да имат достъп до личните данни на други лица. Частният потребител ще може да използва само личната си информация за имоти. Нотариусите по вписванията, банките и служителите на кадастъра или от Агенция по вписване ще имат различни нива на достъп. Комисията за защита на личните данни е отговорила, че тази електронна система не позволява да се извършва злоупотреба с лични данни. Когато един потребител се обърне към системата, системните администратори ще го разпознават и ще му дават определените права за достъп до системата. Основните целеви групи, които биха могли да се ползват от услугата, са нотариуси, банки, Агенции за недвижими имоти, съдии по вписванията и обикновените потребители.
Оперативната част се осъществява от 28 кадастрални служби, но данните са достъпни на централно ниво. Имотната система е централизирана.

Благодарение на информационната система на кадастъра и на имотния регистър сделките с имоти ще се вписват в рамките на същия ден. Така е постигната 100% сигурност и няма загубени данни при създаването й. Собствениците на имоти ще получават съобщения на телефоните си, когато трети лица правят проверки на недвижимата им собственост. Документите, които са необходими за осъществяването на една сделка, се превръщат в електронен архив. Предимства на електронната система е, че сделките са подредени по ред, т.е. нищо не може да се извади или да се прибави. Издаването на удостоверенията за вечни тежести става за часове като има намаляване на грешките до 0 и се очаква увеличаването на приходите от вписвания на имоти в България.

Проектът „Кадастър и имотен регистър”, който стартира през 2001 г., се финансира със заем от Световна банка в размер на 28 720 000 евро, субсидия от републиканския бюджет в размер на 7 200 000 евро и дарение от правителството на Нидерландия на стойност 2 000 000 щатски долара. Изпълнител е Агенцията по геодезия, картография и кадастър в сътрудничество с Агенцията по вписванията. Ръководителят на проекта от страна на Международната банка за възстановяване и развитие Анна Георгиева връчи награди за цялостно изпълнение на проекта на министъра на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов и на зам.-министъра на правосъдието Илонка Райчинова, която е от Ботевград.
Името на сайта е www.ikadastar.bg. Регистрацията на гражданите е безплатна, предаде Агенция "Фокус".