botevgrad.com: Д-р Радков, промяната в Наредбата за наемите и предложената от оценител пазарна наемна цена от 6 лв./кв.м в Медицинския център ще повлияят ли на делото, което личините лекари водят срещу първото решението на ОбС за завишаване на наемите в сградата в същия размер?

д-р Радков: Двете предложения, които бяха гласувани на сесията в четвъртък, няма да повлияят на делото, което сме завели. Така смятат нашите адвокати. Наредбата за наеми не е променяна от три години. Не мога ди си обясня защо точно в този момент, когато обжалваме решението на ОбС за увеличение на наемите в Медицинския център, се внесе предложението за въвеждане на нов текст в Наредбата?! Според мен това действие е целенасочено.

botevgrad.com: Има ли конфликт между личните лекари и управителя на болницата?

д-р Радков: Ние нямаме нищо против д-р Филев, но не сме съгласни с неговите изказвания в местните медии по въпроси, които ни касаят. Носкоро той обяви публично, че съдът е отхвърлил нашата жалба срещу решението на ОбС. Това не е вярно. Окръжният съд даде ход на делото на 16 януари. Следващото заседание е насрочено за 27 февруари. Д-р Филев е призован като страна по делото.
Може да се каже, че личните лекари и управителят на болницата общуват само чрез местните медии. В момента акцентът от реалното състоянието на болницата, която пак е започнала да трупа дългове, се измества тенденциозно върху нашите действия срещу високия наем.

botevgrad.com: Разполагате ли с официална информация, че болницата отново е започнала да трупа дългове?

д-р Радков: Факт е, че болничният персонал не е получавал заплати за последните два месеца от миналата година. В публичното пространство се появи информация, че за Нова година работещите в МБАЛ са получили по 150 лв. коледни надбавки, но това не е вярно. Те са взели само по 50 лв. от заплатите си.
Обещах на личните лекари да споделя, че за първи път от 30 години насам пациенти с възпален апандисит и с други здравословни проблеми се изпращат за операции в Етрополе и София. Причината, е че през почивните дни в ботевградската болница няма дежурен анастезиолог. Само за една операция от апандисит лечебното заведение губи 400 лв. от Здравната каса.

botevgrad.com: Всеобщото мнението е, че личните лекари получават възнаграждения в размер на хиляди левове и определеният наем от 6 лв./кв.м няма да се отрази сериозно на джоба им. Какъв е Вашият коментар в случая?

д-р Радков: В продължение на шест години се обучаваме за лекари. Специализацията ни продължава пет години. Следва период, през който трябва да се докажем и утвърдим в професията. През това време никак не ни е било лесно, повярвайте! Претърпели сме всякакви лишения. Затова не е справедливо и морално да се говори, че получаваме големи възнаграждения. Всеки от нас заделя средства за ремонт на кабинета си, за осигуряване на медицинска апаратура, за поддръжка на компютърна техника, за заплати на медицинските сестри, за вода и ток. Има изисквания на Здравната каса, които трябва да спазваме, за да практикуваме. Що се отнася до наема на личните лекари, той е определен в Закона за лечебните заведения. Според него личните лекари трябва да плащат 10 на сто от определената наемна цена. Така например личните лекари в Етрополе плащат по 0.20 лв./кв.м, а джипитата в София – по 0.40 лв./кв.м. Защо и ние да не си потърсим правата?!