Момченце на 2 години и половина е прието в разградската болница след натравяне със сода каустик. Веществото е било в кофичка кисело мляко, произведено в Търговищко. След ден и половина на системи, състоянието на Олег се подобрява, съобщиха от лечебното заведение. Партидата от мляко "Искра" с номер 30 902 е блокирана, съобщиха от Регионалната ветеринарномедицинска служба в Разград.

Детето пиело кисело мляко от шише с биберон всяка вечер. Късно през нощта в неделя то се събудило и взело шишето с мляко "Искра" на фирма "ЮЕС комерс" от търговищкото село Голямо Градище. Момченцето започнало да плюе изпитото и казало на 33-годишната си майка Десислава, че е „гадно и щипе”. Родителите веднага откарали детето в спешния център и то било прието в интензивния сектор на детското отделение.

Лекарите обяснили, че след 20 дни ще стане ясно дали ще има последствия за здравето на Олег. Междувременно бащата занесъл кофичката от мляко в местната ветеринарномедицинска служба, където установили, че в нея има сода каустик. Партида 30 902 е блокирана в търговската мрежа, обясни директорът на институцията д-р Ибрахим Яхов. Уведомени са ветеринарните власти в Търговище. Яхов обясни, че в разтвора, с който се дезинфекцират съоръженията за производство на кисело мляко, има сода каустик, но дали по този път е достигнало веществото до кофичката с млякото на Олег, все още не е установено.

Един от съсобствениците на "ЮЕС комерс" Юсуф Якубов съобщи, че не е възможно при производството, в кофичките с кисело мляко да попадне сода каустик: При нашите условия и с оборудването, с което разполагаме, това нещо е невъзможно. Когато линията е непрекъсната, без намесата на човек, всичко е автоматично, не може да попадне такова нещо и то в една кофичка. Невъзможно е.

Якубов заяви, че фирмата е поръчала свое изследване в независима акредитирана лаборатория, на която са предоставили проби от същата партида мляко. Резултатите ще бъдат готови до 3 дни.