Синдикатите и правителството късно снощи, след повече от 5 часа разговори, са стигнали до решение за повишаване на заплатите в средното образование от 1 ноември 2007 г. средно в целия сектор с 88.80 лв., съобщи БГНЕС, като цитира председателя на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев.

По груби изчисления това е увеличение с около 20%, тъй като в момента средната брутна заплата е 375 лв.

Има сериозно сближаване на позициите. За първи път от началото на преговорите Министерството на образованието и науката и Министерството на финансите са представили таблица с числа как ще се увеличава заплатата в сектора през следващата година, уточнил Тренчев.

"Има още ред детайли, които ще продължат да се уточняват в четвъртък. Ние продължаваме да се борим за всеки лев", посочи той.

В сряда новото предложение на синдикатите беше: не по-малко от 4,7% от БВП за образование за 2008 г., средна заплата в средното образование от 1 ноември 2007 г. 450 лв. и 650 лв. от 1 юли 2008 г.

На въпрос към синдикалните лидери как биха коментирали факта, че в някои градове на страната като Варна, Добрич, Перник и други учители са подали оставките си, председателят на КНСБ Желязко Христов каза, че се наблюдава вече анархосиндикализъм и силно радикализиране на учителите.

"Но стигне ли се до завършване на преговорите за едно денонощие ние ще уведомим и сондираме мнението на нашите структури", подчерта той.

Днес в 11 часа продължават преговорите между правителството и синдикатите по исканията за увеличение на учителските заплати.