Днес започва втората фаза на най-интересния клубен турнир в света на футбола - Шампионската лига. След неособено интересните мачове в предварителните групи, сега на осминафиналите ни чакат битки, които Европа очаква вече доста седмици. Какво по-зрелищно встъпление по същинския път към финала на турнира от среща между шампиона на Италия Интер и първенеца на Англия, Европа и света Манчестър Юнайтед? Та този сблъсък спокойно можеше да е и мача за титлата. Довечера на "Джузепе Меаца" ще бъде вдигната завесата на елиминациите, а по всичко изглежда емоциите ще са много големи. Интер - Юнайтед е и първа фаза от тристранната война по оста Италия - Англия на клубно ниво, като останалите две двойки Челси - Ювентус и Арсенал - Рома също обещават голяма интрига.

Наставниците Жозе Моуриньо и Алекс Фъргюсън имат известни кадрови промени, като и двамата не изневериха на стила си и разведриха напрегнатата обстановка в часовете преди срещата. Специалния призна, че Ман Юнайтед е много силен тим, но отчете, че за тази сила на "червените дяволи" основен принос има и самият той. Португалецът не пропусна да отбележи и класата на Димитър Бербатов, но пък каза, че със сигурност неговият Интер ще играе на финала на "Олимпико". Жозе нямаше да е Жозе, ако не бе казал и нещо извън контекста на сблъсъка в Шампионската лига. Най-добрият треньор в света за 2004 и 2005 година се заяде с колегата си от Милан Карло Анчелоти, както и с аса на градския съперник Пипо Индзаги.

 

В същото време сър Алекс също даде категоричната си прогноза: "От тази двойка продължаваме ние". Между временно шотландският любител на вино продължи старата си закачка с испанците. В интервю за френско издание Фъргюсън каза, че шампиона на Ла Лига Реал Мадрид няма никакви шансове за триумф в Европа, тъй като "белите" играели много бавен футбол. Сър Алекс намери и време да се пошегува на пресконференцията снощи. Мениджърът на "червените дяволи" обяви, че ще пусне Бербатов либеро, тъй като това му налагали проблемите в отбрана. Секунди по-късно специалистът призна, че казва това на майтап, но се закани да си тръгне с гол от Милано.

Манчестър Юнайтед наистина има големи проблеми в отбрана, като от този факт произхождат най-сериозните опасения на всички, обичащи отбора от Театъра на мечтите. Сър Алекс не може да разчита на наказания Видич и контузените Невил и Браун. С травма в коляното е и Джони Еванс, който би свършил работа в тази ситуация. Така Джон О'Шей и Рафаел остават надеждни алтернативи, а на десния бек може да бъде пробван дори Дарън Флетчър. Майкъл Карик също би могъл да запълни празнината до Рио Фърдинанд в центъра на защитата, ако се наложи. Гигс и Роналдо ще тормозят италианците по двете крила, а напред Рууни и Бербатов ще трябва да търсят път към мишената, за да зарадват мениджъра си с желания от него гол на чужд терен.

Жозе Моуриньо от рано обяви, че ще разчита на тандема Ибра - Адриано в нападение. Специалния няма да изневери на схемата си 4-4-2, като зад двете остриета ще действа Деян Станкович. Външни халфове ще са капитанът Санети и Съли Мунтари, а като разбивач в центъра на терена ще вършее Камбиасо. Моуриньо се колебае единствено за двойката централни бранители, които да застанат между бековете Майкон и Сантон. С най-големи шансове са това да бъдат колумбийците Ривас и Кордоба. Някои специалисти по италианското калчо вече споделиха, че има известен шанс португалецът да се върне малко назад във времето и да заложи на персонална опека спрямо деветката на англичаните - Бербатов, но все пак едва ли ще се стигне до там.

Двата гранда имат да уреждат стари сметки с десетгодишна давност. Точно преди едно десетилетие Ман Юнайтед елиминира Интер на 1/4-финалите в Шампионската лига след 2:0 в Англия и 1:1 на "Джузепе Меаца". Тогава в ролята на герои за "червените дяволи" влязоха Дейвид Бекъм, направил решаващите асистенции, и Петер Шмайхел, спасил всичко възможно, в това число и един невъзможен удар с глава на Саморано в първата среща. Сега на пръв поглед Юнайтед изглежда по-силен тим от преди 10 години, но Интер със сигурност е по-опасен спрямо онази формация на Мирча Луческу.

За нас зрителите остава едно - довечера в 21,45 ч. да сме пред телевизорите и да проследим как шоуто продължава. А шоу на "Джузепе Меаца" ще има. Това е гарантирано.

Вероятни състави:

ИНТЕР (4-4-2): Сезар, Майкон, Кордоба, Ривас, Сантон, Санети, Камбиасо, Станкович, Мунтари, Адриано, Ибрахимович.

МАН ЮНАЙТЕД (4-4-2): Ван дер Сар, Рафаел, О'Шей, Фърдинанд, Евра, Роналдо, Скоулс, Карик, Гигс, Рууни, Бербатов.

Съдия: Луис Медина Канталехо (Испания)