За пореден път днес в парламента ще се водят дебати за вот на недоверие към правителството, внесен от опозицията. Вотът на недоверие към правителството е заради корупционни практики.

Това ще бъде четвъртият вот на недоверие към кабинета "Станишев". Първият вот на недоверието към правителството беше на 19 април 2006 г. заради несправяне с наводненията.

Вторият вот беше на 22 февруари 2007 г. за тежките проблеми в българското здравеопазване, от което 92% от българските граждани са недоволни. Третият вот на недоверие беше в резултат на най-продължителната стачка в историята на България - учителската, внесен на 16 октомври 2007 г.

Никой от вотовете не успя, като се има предвид как бяха разположени силите в парламента. Но след създаването на парламентарната група на отцепилите се от НДСВ като Българска нова демокрация, които са 17 депутати - най- голямата опозиционна група в 40-то Народно събрание, развръзката не е съвсем предизвестена.

Докато тече дебатът в пленарна зала, пред Народното събрание ще се проведе мащабен протестен митинг, организиран от опозицията. Кабинетът на тройната коалиция трябва да си отиде, защото неговата корумпираност нанася тежки вреди на българските граждани и уронва авторитета на България в ЕС, се посочва в мотивите към вота, смятат от опозицията.

Искането за него беше подкрепено от 79 народни представители. Правителството създава условия за корупционни практики във всички сфери, смятат вносителите. Замразяването на средства от европейските фондове лишава страната ни от така необходимия финансов ресурс за изграждане на инфраструктурата.

Налице е 0% усвояване на средствата от структурните фондове. По този начин на България са нанесени щети от над половин милиард евро, категорични са от опозицията. Конфликтът на интереси, злоупотребите и изнудването и подкупите са всекидневие на кабинета "Станишев", смятат още депутатите от опозицията.

Сборният пункт на протестния митинг е в 12 часа на пилоните на НДК. Оттам протестиращите ще тръгнат към сградата на парламента, пред която ще започне митинг в 14 часа. Очаква се той да продължи до 22 часа вечерта.

Все още няма решение дали ще бъде изграден и палатков лагер около парламента и протестът да продължи и в петък, когато ще е гласуването по вота на недоверие в пленарна зала.