Три възможни теми за вот на недоверие към правителството обмисля БСП  - за колапса в здравеопазването, провала на антикризисните мерки, замразените доходи и качеството на живот на българите. Колабиращото здравеопазване, провалените антикризисни мерки и обедняването на българите са трите теми, по които БСП може да поиска вот на недоверие към правителството, обяви лидерът на партията Сергей Станишев. По думите му ДПС е в готовност за провеждане на консултации по тази процедура.

„Вотът на недоверие ще бъде и най-чистата форма за отстраняването на министър Симеон Дянков от кабинета", обясни Станишев, като уточни, че сегашната финансова и икономическа политика на управляващите е сбъркана и отговорност за поразиите носи премиерът Бойко Борисов.

„До 2013 г. пенсиите и заплатите ще останат замразени, а в края на тази година ръстът на икономиката у нас ще бъде нулев или отрицателен, което означава, че правителството не се справя добре", заяви още лидерът на БСП, като обоснова подготвяния вот на недоверие.

„Другата застрашена сфера е здравеопазването", обясни Ангел Найденов. По думите му БСП настоява за пълно разплащане на услугите, извършени от всички изпълнители на медицинска помощ. „Другата застрашена сфера е здравеопазването", обясни Ангел Найденов. По думите му БСП настоява за пълно разплащане на услугите, извършени от всички изпълнители на медицинска помощ. „Това означава обаче да се мине през актуализация на бюджета на касата. Според нас се налага актуализация на бюджета и на Министерството на здравеопазването, дори това да означава актуализация и на бюджета на страната", обясни той.

Лидерът на БСП Сергей Станишев постави и друго предизвикателство пред премиера Борисов по повод обещанието му, че през следващата година България ще усвои 50% от европейските средства. „Изминало е около 40% от времето за разплащане. За това време България реално е разплатила около 4,5%. Значи, догодина, както обеща премиера, трябва да имаме 50%. Запомнете го и ще съпоставим обещанията, които са гръмки в ГЕРБ, и реалното изпълнение", каза Станишев.