Коалиция за България възнамерява да започне в началото на новия политически сезон консултации за вот на недоверие с парламентарните групи, които не подкрепят правителството. Това съобщи на пресконференция председателят на БСП и на парламентарната група на Коалиция за България Сергей Станишев.

През новия политически сезон ще има още по-голямо реално обедняване на всички българи с очакваното поскъпване на газа и парното, добави Станишев. Той посочи, че левицата си поставя като приоритети през новия политически сезон проблемите в здравеопазването, социалното подпомагане и социалната политика, образованието и подготовката на бюджета за 2011 година.

Станишев отбеляза, че до края на юли тази година в сравнение със същия период на миналата година има девет процента ръст на производствените цени на всички продукти, при замразени доходи. Здравеопазването е в състояние на пълен колапс и това, което се прави, не е никаква реформа, а ликвидация на общественото здравеопазване, смята лидерът на БСП.

Той посочи, че в момента ръководител на отделение в областна болница получава 400 лева заплата от 1200 лева, които му се полагат, а една медицинска сестра - по 80 лева. Утре ще подновим исканията си за анкетна комисия за резерва на НЗОК, заяви Станишев. По думите му трябва да има публичност къде са парите от здравните вноски на българските граждани.

Здравната реформа очевидно цели изпреварващо да облекчи пенсионната реформа и проблемите пред Националния осигурителен институт да плаща пенсии, коментира заместник-председателят на ПГ на Коалиция за България Михаил Миков. Той посочи, че левицата няма да участва във внасянето на проекта за Избирателен кодекс.

Според Коалиция за България няма консенсус по Избирателния кодекс и с него не се гарантират свободни и честни избори, както и недопускането МВР и НАП, "овладени от ГЕРБ, да бъдат използвани за натиск върху гражданите", пише БТА.

Левицата има резерви към предложенията за промени в парламентарния правилник и по-конкретно срещу "желанието да бъдат скрити част от министрите от парламентарния контрол", посочи другият заместник-председател на ПГ на Коалиция за България Ангел Найденов. Той добави, че е имало намерение да се увеличи делът на писмените отговори, за да се намали количеството на отговорите, които звучат в пленарната зала.