Ливърпул взе ценен успех с минималното 1:0 в гостуването си на Реал (Мадрид) в първи 1/8-финал на Шампионската лига. Голът реализира реализира Йоси Бенаюн в 82-ата минута на срещата с глава.

Първата добра възможност се откри пред домакините в 5-ата минута. Робен намери Раул в наказателно поле с хитър пас по земя, капитанът на Реал намери начин да стреля, но слабо и право в ръцете на Рейна. „Белите" упражниха домакински натиск, който принуди Ливърпул да се защитава дълбоко в своята половина. В 12-ата минута последва нова възможност за Кралския клуб след изпълнение на пряк свободен удар. Топката беше центрирана в наказателното поле, където Пепе я засече със задна ножица, но твърде слабо, за да причини проблеми на стража на гостите. След четвърт час игра късмета си пробва и Марсело, но Рейна се справи с неговия удар.

Ливърпул имаше своя шанс в 19-ата минута, когато след неумело изчистване и бърза комбинация кълбото попадна във Фернандо Торес. Испанският национал се засуети и позволи на Пепе да спре набеза му към вратата. Минута по-късно Торес проби опасно по десния фланг и отправи диагонален удар, но Касийяс се беше пласирал добре и изби в корнер. Англичаните постепенно успяха да укротят устрема на противника си и да изнесат играта в по-предни позиции. Неточността в пасовете им затрудняваше организирането на по-остри атаки, които да изненадат мадридската защита.


Футболистите на Реал достигнаха до попадение в 30-ата минута на мача, но то беше отменено заради засада. След изпълнение на ъглов удар вдясно от Рейна, Серхио Рамос подаде с глава към Игуаин, който първоначално стреля право в ръцете на вратаря, а при добавката прати топката в мрежата. Аржентинецът беше зад отбраната на ливърпулци и попадението справедливо не бе зачетено. В 34-ата минута след разбъркване в наказателното поле на Реал Йоси Бенаюн отправи диагонален удар отдясно, но слабо и неточно покрай вратата. Четири минути по-късно Ариен Робен можеше да огорчи гостите със силен удар от дъгата на наказателното поле, но точността му изневери.

Канаваро даде началото на поредна атака на „Белия балет" с пас към Игуаин в 41-ата минута. Аржентинският стрелец надигра двама защитници в червен екип, но отправи нескопосан удар вдясно от целта. Ливърпул отвърна на огъня с феноменално изпълнение на Чаби Алонсо в 44-ата минута. Испанският халф шутира зад центъра, затруднявайки максимално Касийяс, който с мъка изби в корнер. Така първото полувреме завърши при нулево равенство с териториално надмощие на Реал (Мадрид) и предпазливост отстрана на Ливърпул.

Второто полувреме започна с промяна в състава на Реал. На почивката Рамос извади Марсело, за да даде шанс на Гути. Ливърпул показа зъби и можеше да открие резултата, ако Алонсо беше проявил по-голяма точност след удар от границата на наказателното поле. В 52-ата минута Робен проби отдясно, надбягвайки двама бранители и пробва удар, но от много малък ъгъл и не уцели вратата.

Пет минути по-късно капитанът на „червените" Карагър фаулира Робен близо до тъчлинията на десния фланг. Последва центриране от пряк свободния удар, което не затрудни отбраната на англичаните. Ливърпул можеше да накаже съперника си в ответната атака, но Чаби Алонсо се засуети и ударът му рикошира в Пепе без да създаде напрежение пред вратата на мадридчани. В 61-ата минута Бенитес прибягна до първата си смяна, пускайки Райън Бабел на мястото на Фернандо Торес. Русокосият голаджия имаше проблем с десния си крак след спринт в средата на първото полувреме и впоследствие не можа да бъде пълноценен.


Реал отново установи териториален превес и притисна противника в неговата половина. „Белите" опитаха да намерят пролуки в отбраната на гостите си и с по-дълги пасове към Игуаин и Раул. Най-активният в редиците на Кралския клуб Ариен Робен имаше чудесна възможност да открие в 71-ата минута. Холандският национал стреля мощно от дъгата на наказателното поле, но Рейна бдеше и боксира над вратата си.

В ответната атака Каут и Бенаюн пробваха двойно подаване, но израелецът се засуети и забрави топката зад себе си, което сложи край на опасността. Опитите на Ливърпул да застрашава вратата на Касийяс бяха спорадични, а след излизането на Торес кълбото рядко се задържаше в половината на домакините.



В последния четвърт час на срещата „Белия балет" се опитваше да пробие Ливърпул предимно с атаки и центрирания по десния фланг. „Червените" също погледнаха по-смело към вратата на съперника. В 81-ата минута Габриел Хайнце извърши нарушение срещу Дирк Каут на дясното крило. От последвалия пряк свободен удар кълбото беше центрирано в наказателното поле, където непокрит остана Йоси Бенаюн. Израелецът надскочи всички и с глава прониза Касийяс за 1:0 за мърсисайдци. Шанс за изравнително попадение се откри пред капитана на Реал Раул в 84-ата минута, но ударът му не намери целта.

Възпитаниците на Хуанде Рамос се изнервиха от полученото попадение и започнаха да грешат в пасовете. Мениджърът на мърсисайдци Рафа Бенитес предприе втора смяна в 88-ата минута, пускайки Стивън Джерард на мястото на Риера. Английският национал внесе спокойствие сред своите в решителните минути. Третата промяна в редиците на ливърпулци беше тактическа, за да бъде спечелено време - в 91-ата минута Каут седна на пейката, а в игра се появи бразилецът Лукаш Лейва. Реал (Мадрид) не успя да отбележи и в триминутното продължение на мача, регистрирайки домакинска загуба в първия 1/8-финал между двата колоса.


Реал (Мадрид) - Ливърпул 0:1 (0:0)

0:1 Бенаюн (82 мин)

Реал (4-4-2): Касийяс, Серхио Рамос, Канаваро, Пепе, Хайнце, Робен, Диара, Гаго, Марсело (46 - Гути), Раул, Игуаин

Треньор: Хуанде Рамос

Ливърпул (4-4-2): Рейна, Арбелоа, Шкъртел, Карагър, Фабио Аурелио, Бенаюн, Алонсо, Маскерано, Риера (88 - Джерард), Каут (91 - Лукаш), Торес (61 мин - Бабел)

Треньор: Рафаел Бенитес

 

Жълти картони: Канаваро, Гаго (Р), Торес, Маскерано, Риера (Л)


Съдия: Роберто Розети (Италия)
Стадион: „Сантиаго Бернабеу"