Ливърпул разби с 5:0 Астън Вила, в чиито състав цял мач игра Стилиян Петров и по този начин се доближи само на точка от лидера в класирането на Висшата лига Манчестър Юнайтед. Мърсисайдци категорично се разправиха с бирмингамския тим, който продължи да затъва и записа третата си поредна загуба в шампионата, отдалечила го на три точки от четвъртото място. Капитанът на домакините Стивън Джерард реализира хеттрик за своя тим, за да затвърди отличната форма, в която се намират хората на Рафаел Бенитес. Другите попадения добавиха Дирк Каут и Алберт Риера. Вратарят на Ливърпул Хосе Рейна пък записа рекордните 100 мача без допуснат гол на вратата на тима в 197-ия си мач за отбора.

Домакините започнаха головата фиеста още в осмата минута на двубоя. Тогава Джерард центрира от пряк свободен удар, Чаби Алонсо изпревари отбраната на Астън Вила и стреля с глава, но топката срещна напречната греда на Фридъл. При добавката обаче Дирк Каут бе безпощаден и от няколко метра опъна мрежата на гостите от Бирмингам с мощен удар, преминал през куп тела в наказателното поле. Ливърпул не спря натиска и Джерард изпусна на празна врата, като не успя да уцели добре топката. Гостите също показаха добри комбинации в атака и Рейна на два пъти трябваше с вещина да спасява удари с глава на Джон Карю.

В 33-ата минута Ливърпул удвои преднината си с невероятно попадение. Рейна изрита топката напред, Риера я догони пред наказателното поле на Вила и с прекрасен удар от въздуха я прати в горната греда и оттам в мрежата на Вила за 2:0. Само шест минути по-късно отново Риера спечели дузпа за мърсисайдци, след като преодоля Найджъл Рио-Кокър и падна в наказателното поле, за което реферът Мартин Аткинсън прецени, че е бил фаулиран и посочи бялата точка. От нея капитанът на домакините Стивън Джерард прати Фридъл в другия ъгъл за 3:0.

Ливърпул започна великолепно и втората част и само пет минути след подновяването на играта стигна до четвърти гол. Негов автор отново бе Стивън Джерард, който с диагонален шут от пряк свободен удар в ъгъла на Фридъл взриви трибуната "Коп". До крайното 5:0 се стигна в 65-ата минута, когато Торес излезе сам срещу Фридъл чукна топката покрай него и се сблъска с тялото на американския страж. Съдията веднага отсъди втора дузпа и изгони Фридъл. Джерард бе безкомпромисен и срещу резервата Брад Гузан и вкара за 5:0. До края на мача Лукаш и Торес пропуснаха да се разпишат за шести път във вратата на борещия се да пробие в Топ 4 тим на Мартин О'Нийл.