Байерн Мюнхен разпиля португалския Спортинг с 5:0 насред Лисабон в първи мач от 1/8-финалите на Шампионската лига. Страхотен мач за гостите направи Франк Рибери, който вкара два и изработи още два гола, които бяха дело на Лука Тони. Петото попадение пък вкара на Мирослав Клозе, който направи 2:0 в 52-ата минута. Така тимът на Юрген Клинсман е първия 1/4-финалист в турнира, като трябва да стане чудо, за да падне с шест гола разлика на "Алианц Арина" след две седмици.

Началото на мача обаче не предвещаваше такова развитие. Спортинг бе много по-деен през първото полувреме. Още от началните минути домакините се хвърлиха в атака и първо Рочембак опита далечен удар, а малко по-късно Мутиньо влезе в наказателното поле, но в последния момент ударът му е блокиран. Едва в 14-ата минута Байерн създаде първата си по-интересна атака. Рибери стреля хубаво от воле, но топката премина над вратата. Веднага след това обаче Спортинг отговори с пробив на Лиедсон, но изстрелът му бе неточен.

В средата на полувремето Байерн поизравни играта и създаде няколко нелоши атаки към вратата на Тиаго, но без реално да го застраши. Единствено Тони стреля с глава, но покрай вратата. Постепенно обаче отново домакините взеха инициативата и изстрели към Рензинг отправиха Лиедсон, Дерлей и Рочембак, но без успех. В 35-ата минута грешка в защитата на баварците създаде може би най-опасното положение за португалците. Мутиньо открадна една топка и стреля от точката на дузпата, но Рензинг спаси. Две минути пък по-късно отново Лиедсон бе в добра позиция, но стреля с глава встрани от вратата.

Така се стигна до 42-ата минута, когато Рибери открадна една топка в центъра на терена, напредна, преодолявайки двама противникови играчи и в крайна сметка успя да промуши кълбото зад Тиаго за 0:1. Колкото и нелогично да изглеждаше, Байерн се прибра на почивката с гол преднина.

След почивката обаче германският колос се развихри и домакините не знаеха как да се справят с великолепната игра на своя противник и особено на Франк Рибери. Французинът сякаш бе вдъхновен от попадението в края на първото полувреме и правеше каквото си иска с топката в крака, което раздвижи играта и на останалите му съотборници. Въпреки че в началото португалците отново бяха по-активни, в 57-ата минута добро включване на Одо по крилото завърши с хубаво центриране, Тони свали топката с глава, а Клозе от близо я добута във вратата за 0:2. В 63-ата минута Рочембак събори Лам в наказателното поле за дузпа и зад бялата точка отново застана Рибери, който бе безпогрешен, за да направи резултата класически.

Това като че ли окончателно обезкуражи домакините, които напълно свалиха гарда. В 84-ата минута центриране на Рибери от ляво бе засечено от Тони за 0:4, а в последната 90-та минута двамата сътвориха нова чудесна атака, след като французинът с хитър прехвърлящ пас намери нападателя, който от воле стреля във вратаря, но при добавката сложи точка на спора за 0:5. Това бе третия гол на италианеца в турнира, който за първи път вкара два гола в един мач в Шампионската лига.


СПОРТИНГ - БАЙЕРН 0:5
0:1 Рибери (41)
0:2 Клозе (52)
0:3 Рибери (63)-д
0:4 Тони (83)
0:5 Тони (90)

СПОРТИНГ: Тиаго, Абел (Алешандре 61), Тонел, Канейра, Полга, Измайлов (Вукчевич 60), Рочембак, Мутиньо, Романьоли, Мунис, Дерлей (Джало 71)

БАЙЕРН: Рензинг, Лам, Одо (Лел 66), Лусио (Ван Буйтен 78), Демикелис, Рибери, Зе Роберто, Ван Бомел, Швайнщайгер (Алтинтоп 71), Клозе, Тони

Жълти  картони: Тонел, Алешандре (С); Ван Бомел (Б)

Стадион: "Жозе Алваладе", Лисабон

Съдия: Бертран Лайек