В понеделник, 2 март, край  Земята прелетя голям астероид, пише сайтът National Geographic.

В момента на максималното сближаване в 15:44 часа българско време разстоянието между него и повърхността на нашата планета е било 66 хил. километра.

Това е приблизително два пъти повече от разстоянието, на което са спътниците на геостационарна орбита.

Големината на астероида, получил названието 2009 DD45 според различните мнения е от 20 до 50 метра (за сравнение, размерът на Тунгуския метеорит е бил около 30 метра).

Разликата в цифрите е свързана с това, че диаметърът на астероидите се изчислява на базата на тяхното албедо - отразяващата способност.
Тъй като астрономитене знаят точно какво количество светлина отразява повърхността на 2009 DD45, те изхождат от средни стойности.

Скоросттана движението на астероида в момента, когато се е намирал на минимално разстояние от Земята е била 20 километра в час.
Енергията на движението му - около един мегатон тротилов еквивалент.

2009 DD45 е открит на 28 февруари от астронома Роберт Макнот, при изучаване на снимки, получени с помощта на телескоп от системата Шмит в  обсерваторията Сайдинг-Спрингс в Австралия.

В близко бъдеще астрономите възнамеряват да продължат наблюдението на обекта, за да изчислят точната му големина и траекторията на движението му, както и да преценят, представлява ли той опасност за Земята.