Културно-исторически предмети са открити в дома на русенец при съвместни действия на служители от областната дирекция на МВР – Русе и Дирекция “Противодействие на общата престъпност”. Установено е, че са внесени нелегално в страната от Гърция.

Вещите са били укрити в дома на 62-годишен русенец и са били  предназначени за продажба в страната. Установено е, че са внесени в България от 59-годишна жена, пребиваваща в Гърция. Двамата русенци са известни на органите на реда с различни криминални прояви в миналото.

Намерени са четири икони, напрестолен кръст, три панагии – нагръдни кръстове на висш духовен служител, едната от които с надпис, посветен на 1000 годишнина от основаването на Руската православна църква, три лични свещенически кръста, предмети, използвани за църковно богослужение,  евангелие на гръцки език от 1695 г. с кожена подвързия и позлата, седем богослужебни книги на гръцки език.

Според първоначални данни от експерти, някои от вещите имат изключително висока художествена и историческа стойност. За случая са информирани компетентните полицейски служби в Гърция. Проверките се извършват при много добро взаимодействие и координация с гръцките власти.