От ЕПИК са били уволнени двама работници – членове на синдикалния съвет. Освобождаването на хората от работа е извършено без да се поискат становища от синдикалната организация в завода, от Софийския регионален синдикален съюз и от Изпълнителния съвет на федерацията към КТ “Подкрепа”. Това означава, че уволнението на синдикалистите е незаконно, казаха запознати със случая. Двамата мъже са заявили, че ще заведат дела срещу работодателя.

През юли миналата година от работа бе уволнен синдикалния лидер на ЕПИК Мирослав Миков. Той предяви съдебен иск срещу действията на работодателя. Миков спечели делото на първа инстанция – Районен съд. Ръководството на ЕПИК обаче обжалва решението пред Софийски окръжен съд. Вчера правораздавателният орган е дал ход на делото.

“Ръководството на синдикалната организация е потърпевшо, защото работи активно в защита правата на работниците. Лошото в случая е, че нямаме подкрепа от самите работници. А след като не сме единни, трудно можем да се преборим с несправедливостта и закононарушенията, с които се сблъскваме в трудовото ежедневие” – каза Мирослав Миков пред наш репортер.