Вчера в централата на КТ “Подкрепа” в София се е състояла среща между изпълнителния директор на ЕПИК Ерик Де Кандидо и представители на синдикатите, сред които са били: Емил Димитров конфедерален секретар – отдел “Пазар на труда”, Здравчо Здравчев – председател на националната федерация “Техническа индустрия, наука, информатика”, и Мирослав Миков – председател на синдикалната организация в ЕПИК.

В началото на срещата Ерик Де Кандидо е изложил в ретроспективен план историята на “ЕПИК” и е запозна участниците в срещата с предизвикателствата пред автоиндустрията, свързани с настъпилата световна финансова криза.

След това представителите на КТ “Подкрепа” са информирали ръководството на ЕПИК, че за нарушенията на трудовото законодателство в завода, е запозната Европейската федерация на металоработниците, която от своя страна ще сезира съответните органи в Европейската комисия. Синдикалистите са обърнали внимание, че тези проявления на лоши практики ще бъдат взети предвид при извършвания мониторинг в България, касаещ прилагането на европейската конвенция за информиране и консултиране на работниците и служителите.

Инж. Здравчо Здравчев е изразил готовност да запознае Ерик Де Кандидо с презентацията, показана на конференцията на синдикатите в Загреб.

От своя страна Емил Димитров е предложил ефективен подход за отстраняване на основния проблем в дружеството – липсата на социален диалог.

Синдикалният лидер на ЕПИК Мирослав Миков е потвърдил, че към момента действително липсва диалог между ръководството на завода и синдикалната организация. Той е казал, че “провежданата през изминалата една година политика на силово налагане на решенията “взети от горе” нанася непоправими поражения на дружеството и поставя под съмнение възможността му да изпълнява поетите договорни ангажименти”.
 
В отговор Ерик Де Кандидо е изразил желание за започване на диалог със ФСО на КТ “Подкрепа” в дружеството. Той е поел ангажимент да разгледа отправените предложения и да даде своя отговор до няколко дни.

След официалната среща botevgrad.com потърси за повече информация синдикалния лидер на ЕПИК Мирослав Миков. Ето какво каза той пред наш репортер: “Срещата започна позитивно, в дух на взаимно уважение и заявено желание за зачитане на интересите и мнението на другата страна. Към своя край обаче тя бе опорочена. Това стана в следствие изявленията на МЧР на “ЕПИК ЕА” - г-н Петър Василев и юридическия съветник на дружеството - адв. Асен Велинов, които застъпиха коренно противоположна позицията на тази на на г-н Де Кандидо. Адв. Велинов заяви, че ръководството на дружеството е твърдо решено отново да въведе непълно работно за още три месеца, независимо от мнението на законния представител на работниците и служителите в дружеството - ФСО на КТ “Подкрепа”. Това изявление на юриста бе направено с ясното съзнание, че ще бъдат извършени поредните закононарушения на европейското и българско законодателство. Г-н Петър Василев не се противопостави на изказването на юридическия съветник.
Разбираемо е желанието на членовете на групата, формирала се около МЧР Петър Василев, да запазят на всяка цена високоплатените си постове, властта и влиянието си. По думите и действията им личи, че те не се интересуват от факта, че компанията е компрометирана пред европейските си клиенти и българският й клон ще бъде обявен за проводник на лоши практики в ЕС.
Надяваме се, че собствениците на “ЕПИК ЕА” са се подсигурили и са делегирали достатъчно права на изпълнителния директор г-н Де Кандидо, така че той да бъде в състояние да вземе и наложи правилното решение, което да е в интерес на ЕПИК и неговите работници, въпреки опитите да бъде заблуден и манипулиран от българската номенклатурна група. В противен случай компанията и нейните работници са обречени на бавна агония, споделяйки нерадостната съдба на множеството търговски дружества, управлявани непрозрачно от алчността на подставени лица, които извършват постоянни закононарушения, придружени с груб натиск над работниците”.