От 25 до 27 март в Загреб си дадоха среща представители на синдикалните организации от държавите-членки на Европейския съюз. От българска страна в конференцията участваха Здравчо Здравчев – председател на националната федерация “Техническа индустрия, наука, информатика" към КТ “Подкрепа”, и Мирослав Миков – председател на синдикалната организация в ЕПИК. По време на форума двамата са запознали присъстващите с нарушенията на трудовото законодателство в ЕПИК, констатирани от Инспекцията по труда.

“Презентацията ни предизвика бурна реакция от страна на европейските синдикалисти. Ръководството на Международната федерация на металоработниците, която организира конференцията, бе категорично, че ще уведоми Европейската комисия за нарушенията на директивата “Информиране и консултиране на работници и служители”, както и посолството на Белгия в България. Европейските синдикати изразиха готовността си да инициират проверки във всички заводи на ЕПИК Груп на територията на Европа – каза Мирослав Миков. –На конференцията ясно бе обяснено, че работодателят е длъжен да представя пълна, изчерпателна и навременна информация, в писмен вид, на своите работници и служители. В противен случай те трябва да търсят правата си по съдебен път” – допълни Миков. Той сподели още, че правните консултанти от Европа ще настояват в българското законодателство да бъдат предвидени “ефикасни, подходящи и стряскащи санкции” за нарушения на европейските директиви в сферата на трудовото право.

В телефонен разговор с наш репортер Здравчо Здравчев заяви, че европейските синдикати са особено чувствителни към нарушенията в ЕПИК и вярва, че те ще изпълнят обещанието си да вземат отношение в конкретния случай.