Стамен Панчев е в класацията на тачените български поети.
Той е роден в някогашното Орхание на 1 декември 1897 г. Баща му е взел участие в епичните боеве при Сливница. Чичо му Стоян Цагарски е съратник на Васил Левски, бил е заточеник в Диарбекир.
Стамен Панчев учи в кюстендилската педагогическа гимназия. Завършил е педагогика и философия във Висшето училище , след което учителства в Троян, а по-сетне в родния си град, където е бил и директор на гимназията. Оженва се за сестрата на поета Никола Ракитин. След Школата за запасни офицери в Княжево е изпратен в Трийсет и осми Царибродски пехотен полк.... Стамен Панчев е бил рядко рещана интелектуална личност, излъчваща благородство. Като преподавател е имал обичта на гимназистите. Като читалищен деец, основател на туристическо дружество, диригент на хор, цигулар и флейтист в учителския оркестър, е отдавал сили и знание за културното издигане на своите съвременници...

"След обявяването на Балканската война през 1912 г. Стамен Панчев е мобилизиран като запасен подпоручик в 38-и Царибродски пехотен полк. На 17 март 1913 г. е тежко ранен при Чаталджа и след шест дни умира, стиснал в ръце портрета на своя любим син Павел. В колета, който близките на поета получават от фронта, те намират цялата кореспонденция между него и семейството му и една тетрадка със 73 тихотворения. Между тях е и стихотворението "Сине мой!"..."Сине мой!" е стихотворението - апотеоз на родолюбието, добило свой незаличим ореол в единствената знаменателна книга на поета "С перо и меч", излязла за пръв път през 1927 г.