Десетки представители на БСМ в Ботевград проследиха на живо дебата между премиера Сергей Станишев и кмета на София Бойко Борисов, както сблъсъка между  икономическите екипи на двете политически сили БСП и ГЕРБ. Да припомним, че дебатът се води по трите основни теми: безработица, данъчна система и еврофондове.

Социалистите отстояваха тезата, че данъците не бива да намаляват, тъй като те дават значителен ресурс за формиране на бюджета и обезпечаване на редица социални сфери. Намаляването с 5% на данъчната ставка,  каквото е намерението на ГЕРБ, според  Станишев е необмислен експеримент. “Поверяването на пенсиите на възрастните хора на частни фондове също е авантюра”, подчерта премиерът.
“България е на 8-мо място в Европа по отношение на данъчната система” – изтъкна в министър Орешарскии и отговори на нападките на ГЕРБ, че обявеният валутен резерв от 28 мрлд. лв. е намалял в резултат на инвестираните вече средства за подпомагане на малкия и среден бизнес. От ГЕРБ отправиха претенции и упреци, че този резерв е намалял от м.ноември 2008г..

Дебати имаше и по теми, свързани с усвоените средства по еврофондовете. Борисов намекна, че не се усвояват достатъчно добре европейски пари и това трябва да се промени.Станишев контрира, че кметът би трябвало да благодари на правителството за отпуснатите средства за софийското метро, които са постъпили именно по линия на  еврофондовете. Гербаджии не пропуснаха да посочат злоупотребите с ДДС и критиките на ЕС за корупцията в странта ни. От БСП пък определиха екипа на Бойко Борисов като неопитен и застрашаващ българската икономика с експерименталните си намерения.

Колаж: vseki den.com