Основно образование ще се завършва след седми клас, а задължително – след десети. Това е записано в проектозакона за училищното образование, одобрен от кабинета. Досега основното образование се завършваше в осми клас.

Със промените в закона обаче тази година ще бъде посветена на чуждоезикова и компютърна подготовка. Задължителното образование пък ще приключва в 10-ти клас. 11-ти и 12-ти клас ще бъдат пожелание. Единствено след тяхното завършване обаче ще може да се влиза в университет.

Новите текстове задължават учителите и учениците да ходят в училище във вид, съответстващ на добрите нрави. Забранява се още внасянето на оръжие и алкохол в училище, както и употребата на мобилни телефони в час. Въвеждат се и нови мерки за по-добра дисциплина, сред които и намаляване на поведението на ученика.

Миналата седмица законопроектът бе отложен по настояване на вицепремиера Емел Етем. Формалната причина бе, че текстовете не са разгледани в Националния съвет по етнически и демографски въпроси. Преди днешното заседание на кабинета обаче ресорният министър Даниел Вълчев категорично отхвърли обвиненията на ДПС, че закона е твърде закъснял. Преди днешното заседание обаче ресорният министър Даниел Вълчев изрази увереност, че проектът ще бъде приет от кабинета и отказа да приеме обвиненията на ДПС, че е законът е твърде закъснял.

По-строгите мерки за дисциплина в училище ще влязат в сила от 15 септември. Това каза образователният министър Даниел Вълчев. Новата образователна структура обаче ще се прилага от следващата образователна година. Според Вълчев религиозните символи не са били проблема, заради които е отложена точката за закона за училищното образование миналия път. „В обществото има консенсус, че училището не е място за религиозна пропаганда”, каза още той.

Просветният министър допълни, че възможността парламентът да отхвърли закона винаги съществува, но това не е основание за забавянето му. Някои от министерствата, към които има училища, са направили забележки. Например, Министерството на културата по отношение на възможността учениците от музикалното училище да могат да се явяват на матура по музика.