Разбираемо е поведението на учителите от Етрополе да започнат учебните занятия при все, че  стачката все още не е завършила и споразумение с Министерството не е подписано.

Да потърся отговор на въпроса отстъпление ли е за учителите от СОУ „Христо Ясенов” решението да започнат учебни занятия, се срещнах с председателя на стачния комитет в училището г-жа Емилия Цветкова.

След като припомни в детайли дните на стачна готовност и излизането на учителите в ефективни стачни действия, тя сподели още:

На 29 октомври 2007 г. обсъдихме последното /за кой ли път б.м./ при преговорите споразумение между Единния национален стачен комитет и Министерството на образованието и науката. Със 68 „ЗА” и 14 „ПРОТИВ” решихме, че го приемаме. Изпратихме становище до Единния стачен комитет, но се оказа, че в национален мащаб то не се приема и стачката продължава.

Приемаме го не, че е добро, но сме обеззверени от начина на водене на преговорите, от безотговорното отношение към проблемите на учителите, от проточилата се стачка, от това че нещата продължават да се протакат и от всичкото това губят единствено децата.

Хората се примириха, разцепиха се в мненията си и като че ли няма смисъл да продължаваме повече.

Решихме и на 30 октомври 2007 г. възобновихме учебния процес в СОУ „Христо Асенов”, като запазваме стачната си готовност.