Амбиция да завърши успешно управленския си мандат демонстрира тройната коалиция по време на 47-ия конгрес на БСП, въпреки отсъствието на лидера на ДПС Ахмед Доган. По време на форума премиерът и лидер на социалистите Сергей Станишев даде заявка за втори управленски мандат и постави задачата БСП да бъде първа политическа сила на следващите парламентарни избори. Според него за първи път БСП е на път да изкара пълен мандат.

Началото на 47-мия конгрес на БСП бе поставено от премиерa и лидер на БСП Сергей Станишев и живия духов оркестър. Председателят разведри социалистите с виц за политическия си опонент Бойко Борисов. В доклада си премиерът призна, че през 2005 година тройната коалиция не е била подготвена да управлява, но по думите му с годините е доказала, че може да се справи: Ето какво още каза Сергей Станишев:

„На нашето правителство му бяха изкопали гроба, но не паднахме в него. Не ни дадоха дори и неписаните 100 дни толеранс преди да започнат да ни атакуват. Не е имало нито ден медиен комфорт за това управление. Ясно е, че такъв няма и да имаме, нека си говорят, както се казва „Кучетата лаят, трамваят си върви”, отбеляза министър-председателят.

„Ако някои дефилират от медия в медия ден и нощ, все пак някой трябва да върши и работа”. Станишев обаче призна, че през годините не само политическата опозиция е работела срещу управлението, но е имало удари и вътре в него. На всички делегати и гости на конгреса беше раздадена написаната за няколко дни от Станишев книга „Защо сме социалисти”.

Междувременно започва и обсъждането на новата програма на БСП. По-късно ще бъдат гласувани членовете и председателя на Висшия съвет на партията. Очаква се Сергей Станишев да бъде преизбран за лидер.