Партия ГЕРБ определи критериите за издигане кандидатурите на свои членове за депутати. Сред тях са – кандидатът да не е бил агент на Държавна сигурност, да се ползва с добро име в обществото, да е почтен и да е компетентен.

Кандидатите за депутати ще бъдат определени на вътрешни избори. Сред тях обаче не може да има настоящи кметове, тъй като отстъпването от поста би било предаване на доверието на избирателите. Единственото изключение е лидерът на партията – кметът на София Бойко Борисов. „Всеки един от кандидатите за депутати ще декларира лоялността си пред избирателите”, обясни председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов.

По думите на Цветанов бъдещите депутати ще декларират, че отсъствайки в три последователни заседания на Народното събрание по неуважителни причини ще трябва да подадат своята оставка като народни представители. „Вие, ако не отидете три последователни дни на работа, едва ли работодателя ви ще ви остави на работа”, обърна се Цветанов.

„Възникват въпроси каква е юридическата стойност – юридическа стойност няма. Това е морален ангажимент. Също така искаме да прекратим порочната практика депутати да гласуват с чужди карти. В декларацията е упоменато и такова ограничение, защото няма как да говорим, че искаме да бъдем по-различни от всички останали, ако не наложим тези правила, които обществото очаква и които смятаме, че са нормални за всеки един човек, уважаващ себе си и уважаващ съответната институция”, заяви още Цветанов.