Гербът, който стои над главата на премиера в заседателната зала на Министерски съвет е грешен. Това заяви след заседанието на кабинета министърът на държавната администрация Николай Василев, във връзка с взетото решение за уеднаквяване на визията на държавната администрация. Държавният герб ще може да се слага единствено на визитните картички на президента, премиера, министрите, депутатите и областните управители, предвиждат промените. Всички останали държавни служители ще могат да използват само централният лъв на фона на червения щит. Решението касае още табелите и интернет сайтовете на държавните ведомства, обясни министър Василев.

Държавният герб ще може да се слага единствено на визитните картички на президента, премиера, министрите, депутатите и областните управители. Това съобщи министърът на държавната администрация Николай Василев, във връзка с взето от кабинета решение за уеднаквяване на визията на държавната администрация. Всички останали държавни служители ще могат да използват само основната структурна форма на герба, т.е. централният лъв на фона на червения щит. Решението касае още табелите и интернет сайтовете на държавните ведомства, обясни министър Василев.

Министър Василев аргументира взетото решение и с това, че визитните картички на отделните министерства и общини са коренно различни. Според него световната практика обаче сочи друго и това трябва да се промени и у нас. „Ние не задължаваме от утре всички да си сменят визитките, уеб сайтовете, документите и т.н. Казваме, че отсега нататък, който в бъдеще ще си печата нови визитки, тогава те да бъдат по новите правила”, уточни той.
 
Не малка част от гербовете в държавните институции са грешни, смята още Николай Василев. „Ако сега има някой грешен, според мен този над главата на премиера в наказателната зала е грешен, не е казано, че другата седмица цялата държава трябва да смени всички гербове. А просто когато следващия път някой произвежда герб в държавата или си поръчва нов герб, да следи той да бъде спрямо новите изисквания”, каза още Василев.
 
Колко ще струва подмяната на табелите и корекцията в интернет сайтовете не бе посочено. Така или иначе голяма част от тях се нуждаят от замяна с чисто нови, увери министър Василев.
 
Въпреки, че правителственото решение има задължителен характер, засега санкции не се предвиждат.