Както във всички страни по света така и в Сърбия е възможно да се купи къща, автомобил или мебели на лизинг, но от три години насам местните фермери освен трактори могат да си купят на изплащане и крава.

Местна банка съобщава, че до момента не е имала проблеми и всички кредитори внасят навреме месечните вноски и нямат случай с "конфискация на крава".

След като Миле Лазич купува две крави на лизинг съседите му започнали да идват да ги наблюдават всеки ден. Те искаха да разберат дали кравите се различават с нещо от останалите и по колко мляко дават, разказва Лазич.

"Вярно, за комшиите това бе доста комично. Крава на лизинг. Всички са чували за трактор, кола или нещо друго на лизинг, но крава никога! Каквото и да се говори аз съм доволен", казва още Миле Лазич и подчертава: "Все пак има едно неудобство. Това са крави на лизинг и за тях трябва да се грижа повече в сравнение с домашните."

За две крави Лазич е платил общо три хиляди евро, а месечната вноска възлиза по 37 евро за крава. Миле Лазич е много доволен от кравите си, защото това му позволява да издържа семейството си, а "телетата на практика са му подарък". Всеки ден той получава поне по 25 литра мляко.