Халфът на Манчестър Юн Райън Гигс беше избран за Футболист на годината в Англия в традиционната анкета, провеждана сред професионалните играчи на Албиона. По този начин се оправдаха прогнозите, че ветеранът на "червените дяволи" ще бъде удостоен с ценното отличие, което никога до момента не бе печелил, въпреки уникалната си кариера на "Олд Трафорд", гарнирана с рекордните 10 титли на Висшата лига. Гигс изпревари в подреждането съотборниците си Неманя Видич, Рио Фърдинанд, Едвин ван дер Сар и Кристияно Роналдо. Последният номиниран бе капитанът на Ливърпул Стивън Джерард.

"Това е най-голямата индивидуална награда в кариерата ми", сподели развълнуваният Гигс на гала вечерята в Лондон. - Имам щастието да съм постигнал невероятни успехи с Юнайтед, но този приз ми е особено скъп, защото победителят се определя с гласовете на всички колеги", добави 35-годишният уелсец, който два пъти е избиран за най-добър млад футболист на годината.  

Гигс благодари специално на мениджъра на Юнайтед сър Алекс Фъргюсън. "Когато го видях за пръв път, бях на 13. Той има огромна заслуга за развитието ми като играч и не мога да си представя как бих могъл да работя с друг треньор. Вече 20 години сме заедно и никой не ме познава толкова добре", заяви рекордьорът по брой изиграни мачове с екипа на "червените дяволи".

Интересното е, че той е първият уелсец с отличието за Футболист на годината след Марк Хюз, който печели наградата през 1991 година, също като състезател на Юнайтед. Това е и сезонът, в който Гигс дебютира в мъжкия състав на любимия си клуб.

Очаквано, за най-добър млад футболист бе избран Ашли Йънг от Астън Вила. "Поласкан съм от признанието. То се дължи най-вече на съотборниците ми", скромно отбеляза крилото на бирмингамци.

На церемонията бе обявен и отборът на годината, като в него тотално доминират представителите на Манчестър Юн. Те са цели шестима, но сред тях не е Уейн Рууни. Селекцията се допълва от двама играчи на Ливърпул (Стивън Джерард и Фернандо Торес) и по един на Портсмут (Глен Джонсън), Астън Вила (Ашли Йънг) и Челси (Никола Анелка).