Силата на технологията на HP и творческата мисъл на DreamWorks Animation SKG Inc се слива, за да избухне в дългоочаквания триизмерен филм на студиото "Чудовища срещу извънземни".

Зрителите ще могат да видят извънземни, които се движат като течност, чиито ръце и усти изчезват и чиито тела са прозрачни - герои, които съществуват отчасти заради безпрецедентната мощ на работните станции на HP, блейд сървърите HP ProLiant и други технологии на HP, които отговарят на високите изисквания при правенето на триизмерни филми от ново поколение.

За заснемането на „Чудовища срещу извънземни" бяха необходими над 40 милиона изчислителни часа - с над осем часа повече от оригиналния „Шрек" и близо двойно повече от часовете, необходими за „Кунгфу Панда".

"За нас тази 3D революция има за цел зрителите да се потопят във филма" - каза Ед Леонард, главен технологичен директор в DreamWorks Animation. - "Уникалната способност на HP да предложи техническите средства, които спомагат за премахването на творческите ограничения, ни позволи да се впуснем във вълнуващите възможности на триизмерната стереоскопия за разказване на истории."

Технологията на HP помогна на DreamWorks Animation да използва най-големия брой движещи се камери, използвани някога във филмите й. Компанията успя да доведе креативните елементи в „Чудовища срещу извънземни" до нови равнища, използвайки няколкостотин работни станции HP xw8600 плюс най-голямата и най-мощна, използвана някога от DreamWorks Animation, „ферма за рендване" - група блейд сървъри HP ProLiant, които работят заедно, за да обработят анимираните сцени.

"DreamWorks Animation постоянно достига до нови висоти на креативност, за да предложи най-добрата визуална реалност на зрителите в цял свят" - каза Илия Тошев, директор направление "Персонални системи", НР България. - „HP се развива, като работи с клиенти като DreamWorks Animation, които постоянно ни подтикват да им предложим следващия технологичен пробив."

Технологията на HP и изискванията за триизмерни изображения

За да създаде визуалните ефекти за триизмерната анимация, DreamWorks Animation трябваше да преработи средствата и процеса си на работа, за да позволи на художниците да се възползват максимално от триизмерните възможности.

Стереоскопичните филми, например, изискват отделна обработка на изображенията за лявото и дясното око, което означаваше, че изискванията за "Чудовища срещу извънземни" бяха два пъти по-големи от нестереоскопичните му предшественици. Увеличените изисквания за рендване увеличиха и работата на работните станции на HP в студиото.

За създаването на триизмерните ефекти в „Чудовища срещу извънземни", художниците на DreamWorks Animation използваха последните технологии на HP, за да се справят със следните предизвикателства:

Използване на близо 100 терабайта памет.

Обработка на над 30 сцени във филма, за които биха били нужни над 1000 години, ако се използваше една единствена работна станция.

Създаване на една от най-трудните в техническо отношение сцени на филма, включваща полет над града, в т.ч. къщи, хълмове и дървета. В тази сцена, дърветата от фона трябва да бъдат разделени на над 300 слоя.

Създаване на експлозия в една от бойните сцени, която изискваше над три терабайта памет.

Премахване на разстоянието от 300 мили: telepresence системата HP Halo и HP Remote Graphics Software позволиха творческо сътрудничество между художници, намиращи се в студиа в Глендейл и Редууд сити, Калифорния.