Днес е последният ден, в който могат да се види феерията от багри на великденски яйца, изложени в залата на местния Исторически музей. Яйцата са рисувани по метода на стародавната етрополска школа за „плескани яйца”.
Нашата школа съществува от времето когато е започнало боядисването на яйцата за Великден. Украсяването на едно яйце отнема близо 2 часа и се прави с разтопен  восък, който се нанася със специална нагрята на свещ игла-писалка.
Такива школи в България има още във Велинград, Ихтиман, Костенец и Самоков. Общото при тях е начинът, по който се рисуват яйцата. Това което отличава нашата школа от останалите са мотивите на рисунките. Петлето и бърдучето, като символи на пробудата и на чистотата.
Тези и други мотиви, запазени през годините, е предала преди време на Етрополския музей Янка Вълкова от Етрополе. По тях традицията е възстановена и ще се предава за идните поколения.
И тази година музеят организира обучение по Етрополска школа. За целта са закупени и необходимите материали – писалки и пчелен восък. Повече от 60 човека преминаха на обучението, като почти всичките са деца и ученици. 
Със свои яйца в изложбата участват децата от трите детски градини в града, ученици от СОУ „Христо Ясенов”, ОУ „Христо Ботев” и Професионалната в Етрополе, от Клуба на пенсионера, от ОУ „Георги Бенковски” в с.Малки Искър. Тук има и яйца, рисувани при домашни условия и представени на изложбата. За първи път участва Центърът за възрастни хора от гр.Ябланица, а за втори – ученици от основното училище в с.Видраре. Със специалното участие на дизайнерката Гергана Михайлова.
От 11 до 15 април в две зали в Националния етнографски музей беше открита изложба-базар на великденски яйца от центровете в страната за писани яйца по метода на т.н.восъчна техника. Освен яйца, в изложбените зали са представени и 31 табла с рисувани мотиви, от които 2 табла – на Етрополската школа.
Етрополският музей се представи още и с 20 яйца, които са подарени на музея.
С това се поставя и началото за популяризирането на школата в страната.
Надяваме се снимките да допълнят представата ви за казаното в дописката.