Басейнова дирекция – Плевен изпрати предупредителни писма до областните управители, кметовете на общини и до областните дирекции на „Гражданска защита” за очаквани обилни валежи от 6 до 11 октомври.

Дирекцията препоръчва да бъдат предприети действия съгласно компетенциите на всички институции, съобщиха от Министерството на околната среда и водите.

Направени са и предписания за осигуряване проводимостта на реките, водните обекти, както и на отводнителната инфраструктура в селищата.

Кметовете трябва да уведомят и концесионерите на общинските язовири да спазват Закона за водите и утвърдените аварийни планове за действия при опасност от наводнения.

Според информация на НИМХ се очаква по-значителни по количество да са преваляванията в Южна България и Предбалкана, като най-значителни ще бъдат валежите през нощта на неделя срещу понеделник и в понеделник.

През изминалото денонощие вътрешните реки на територията на Басейнова дирекция - Плевен са в речните си корита, като при някои нивата им са се понижили, а при други са в застой. Експертите от дирекцията продължават да следят състоянието на реките и язовирите, разположени на територията й с оглед превенция от наводнения.