Задал се е мач с Ейре, а българският национален отбор се е обърнал на старчески дом. Половината играчи са легионери на възраст над 30 години, доста от тях със съмнителни качества. Аргументът е, че "А" група не става за нищо, а в чужбина разполагаме с тези.


Вчера обаче се оказа, че имало и други, само че няма кой да ги пробва поне в една контрола на мъжкия тим. Младият Михаил Александров от Борусия (Дортмунд) спечели конкурса на "Найк" за най-добър дрибльор в Европа. В Мюнхен нашият показал такава класа, че втрещил с уменията си дори звезда от ранга на Франк Рибери. Нещо повече - българинът поставил рекорд в надпреварата по най-бърз дрибъл с топката. Самият Рибери казва, че това е рядко срещан талант.


През юни Александров ще навърши 20 години. Ако беше в страна като Сърбия или Хърватия например, отдавна да го бяха пробвали в мъжкия национален отбор поне в някоя контрола. Поне за едно полувреме, ако не за цял мач. Ние тук, понеже имаме много звезди, контроли не играем. Или ако играем, гледаме едни и същи отегчени физиономии на футболисти, за които е в реда на нещата да ги бият с шест гола в Белград. На такива като Михаил Александров им се дава шанс най-много до младежкия тим и толкова. Затова и националният е на тоя хал.


Добре че поне навремето в българския отбор се работеше по-смело с младите. Майстор на дрибъла като Божидар Искренов - Гибона получи шанс още преди да навърши 20 години. В младежка възраст екипа на България облече и Наско Сираков. Сега времената са други, нравите също и за да влезеш в "А" отбора, трябва да си над 30-те. Нищо че не ставаш много за тая работа.

Станил Йотов