Ще направи ли довечера българският национален отбор решаваща крачка напред в борбата за класиране на Мондиал 2010 или надеждите за участие на световно първенство ще бъдат разбити? Това е въпросът, който всички привърженици на футбола у нас си задават в навечерието на мача от 8-а квалификационна група между България и Ейре. Мачът на истината е на Националния стадион "Васил Левски" и започва в 20:30 часа. Двубоят ще бъде предаван пряко по БНТ 1.

Очаква се срещата да се играе пред пълни трибуни. Въпросът е дали възпитаниците на селекционера Станимир Стоилов ще успеят да зарадват хилядите родни фенове на стадиона и милионите пред малкия екран с една красива победа. Е, не е задължително да е красива. Най-важни са трите точки. Защото те ще дадат на България прекрасни шансове да финишира пред Роби Кийн и компания в групата, ако приемем, че тимът, воден от легендарния Джовани Трапатони е основният ни конкурент за второто място. Не че първото е недостижимо, но да се преборим за него със световния шампион Италия изглежда изключително трудна задача. Всеки друг резултат освен победа срещу Ейре ще означава до голяма степен край на надеждите, неслучайно Трапатони заяви преди мача, че равенството устройва тима му.

Ето каква е ситуацията в нашата група преди днешните срещи. Начело е Италия с 14 точки, спечелени след 4 победи и 2 хикса. Ейре заема втора позиция с 12 точки - 3 победи и 3 равенства. Българският тим е трети със 7 точки. Нашите имат само една победа и 4 равенства, но пък все още не са допуснали загуба. При успех над ирландците тази вечер, "лъвовете" ще се доближат на 2 точки от Ейре, но ще имат и мач по-малко от играчите на Трапатони, което сега може би не изглежда чак толкова сериозно предимство, но може да се окаже с решаващо значение за крайното класиране. След България в класирането са отборите на Кипър, Черна гора и абсолютният аутсайдер Грузия. Кипър има 4 точки от 5 мача, а Мирко Вучинич и компания са с точка по-малко, като също са изиграли 5 срещи до този момент. На последното 6-о място е Грузия с 3 точки, които обаче са спечелени в цели 7 мача.

В състава на България за този толкова важен двубой се завръщат три ключови фигури в атака - футболистите на Манчестър Сити Мартин Петров и Валери Божинов, както и разбира се, звездата на Манчестър Юнайтед Димитър Бербатов. И тримата пропуснаха мача с Ейре в Дъблин (1:1) заради контузии. Срещата довечера ще пропусне обаче един от основните ни централни защитници - бранителят на Лестър Александър Тунчев, който продължава да се възстановява от тежка контузия, която му попречи да играе и в Дъблин. Срещу ирландците днес няма да видим и футболистът на Литекс Станислав Манолев. Десният халф-бек получи червен картон в мача с Кипър в София (2:0) в началото на април и е наказан за днешната среща. Заради контузии, от състава на Стоилов отпаднаха още нападателят на Енерги (Котбус) Димитър Рангелов и левият бек на Литекс Михаил Венков. Не е 100 процента сигурно и участието на полузащитникът Станислав Ангелов, който не е напълно възстановен от травма, но най-вероятно Пелето ще бъде в стартовия състав.

Как най-вероятно ще изглежда титулярната ни единайсеторка тази вечер?

На вратата на българския тим най-вероятно ще застане опитният Димитър Иванков. Пред него, в центъра на отбраната се очаква да действат не по-малко опитните от Иванков Игор Томашич и Илиян Стоянов, които бяха титуляри в Дъблин. Най-вероятно в дясната част на защитата Стоилов ще пусне футболистът на Левски Живко Миланов, а като ляв бек ще се изявява капитанът на Литекс Радостин Кишишев. Не е изключено обаче Миланов да бъде използван в лявата част на отбраната, а ветеранът Кишишев да действа отдясно. В средата на терена, вероятният нов капитан на Астън Вила Стилиян Петров ще бъде подпомаган от Станислав Ангелов, ако допуснем, че Пелето е готов за мача довечера. Вдясно пред двамата централни халфове ще действа най-вероятно крилото на Апоел (Тел Авив) Димитър Телкийски, а отляво без конкуренция е Мартин Петров. Не е изключено обаче на десния фланг да започне халфът на руския Терек Благой Георгиев, а Телкийски да се появи в игра след почивката. Като втори нападател или дори по-скоро като плеймейкър може би ще действа Димитър Бербатов, а на върха на атаката ни ще бъде Валери Божинов.

Ирландците идват в София без контузените Кевин Дойл и Дарън Гибсън, но в тима на Трапатони няма наказани футболисти. Ирландците обаче за пореден път ще са без един от най-добрите си играчи - халфът на Манчестър Сити Стивън Айрлънд, който от 2007 година не е обличал националната фланелка. Тогава той напусна лагера на ирландците преди важния мач с Чехия от евроквалификациите под претекст, че баба му е починала. Това се оказва лъжа, но по-неприятното за Айрлънд е, че тя бива разкрита и оттогава полузащитникът не се е появявал с екипа на своята родина. Като изключим нападателя на Тотнъм Роби Кийн, най-много проблеми на българската отбрана се очаква да създава лявото крило Деймиън Дъф. Играчът на Нюкасъл и бивша звезда на Челси пропусна мача с нашите в Дъблин заради травма.

Вероятните състави:

БЪЛГАРИЯ: Иванков, Миланов, Томашич, Стоянов, Кишишев, Ст. Петров, Ангелов, Телкийски (Бл. Георгиев), М. Петров, Бербатов, Божинов
Селекционер: Станимир Стоилов

ЕЙРЕ: Гивън, О'Шей, Леджър, Дън, Килбан, Уилън, Хънт, МакГийди, Дъф, Фоулън, Кийн
Селекционер: Джовани Трапатони

СЪДИЯ: Клаус Бо Ларсен (Дания)

СТАДИОН: "Васил Левски", София