България този път не загуби, завършвайки 1:1 с домакина на световното първенство ЮАР. Контролата се игра пред препълнените трибуни на "Орландо стейдиъм" в Йоханесбург. Попадението за "трикольорите" реализира Валери Божинов в 31-ата минута. В 20-ата Сиябонга Сангвени бе открил за "Бафана Бафана".

Селекционерът на ЮАР Карлос Алберто Парейра заложи на голяма част от резервите си в контролата срещу България. В игра не се появиха звездите Бени Макарти (Уест Хям) и Стивън Пиенаар (Евертън).

Проверката се състоя на "Орландо стейдиъм" пред 40 000 зрители. През цялото време шумът от любимите вувузели на африканските фенове огласяваше стадиона, което със сигурност е подразнило избраниците на Станимир Стоилов. "Трикольорите" обаче успяха да усетят от атмосферата, която ще бъде по време на Мондиала, за който България не успя да се класира.

Още от началото на мача домакините упражниха натиск. На няколко пъти се налагаше на Николай Михайлов да се намесва, за да запази мрежата си суха. В 20-ата минута обаче ЮАР поведе в резултата. След центриране от корнер и грешка на бранителите ни, топката достигна до оставения непокрит на 2-3 метра до далечната греда Сиябонга Сангвени, който реализира с глава - 1:0.

Пет минути след това звездата на Литекс Ивелин Попов би, но ударът му не създаде проблеми за вратаря Итемеленг Куне. В 31-ата минута все пак падна изравнителното попадение след отлична комбинация между Георги Пеев и Валери Божинов. Халфът на Амкар изведе нападателя на Парма в наказателното поле зад защитата на домакините, Божинов овладя добре и стреля незабавно под плонжа на вратаря - 1:1.

До края на първото полувреме домакините имаха още две добри възможности пред българската врата, но Михайлов бе на висота и успя да отрази ударите.

След почивката така и не падна ново попадение, въпреки че и двамата треньори извършиха множество смени. В 55-ата минута Станимир Стоилов изкара от терена Ивелин Попов и Валери Божинов, а пусна в атака Мартин Камбуров и Димитър Рангелов.

В 58-ата минута Тандуисе Кубони стреля отдалеч, Михайлов внимаваше и спаси. Секунди след това появилите се в игра Камбуров и Рангелов сътвориха добра атака. Голаджията на Локомотив (София) подаде на нападателя на Борусия (Дортмунд), който стреля от малък ъгъл, Куне изби, но и при втория му изстел вратарят на ЮАР действа прецизно.

До края на мача не се случи нищо интересно и контролата завърши без победител. Преди дни България загуби с 1:2 от Белгия в Брюксел