Материалът, който поместваме беше в основата на предаването по местната кабелна телевизия "Здраве за всеки с д-р Невена Калмакова".
Поместваме го с известни съкращения с надеждата и ние да бъдем полезни на жените и момичетата от нашата община. 
Според данни на СЗО годишно в света се диагностицират около 500 000 нови случаи на заболяването, а около 300 000 жени умират ежегодно. Предполага се, че в момента в световен мащаб има около 1.4 милиона жени болни от рак на шийката на матката.
Една жена в света умира от рак на маточната шийка на всеки 2 минути.
Една жена в Европа умира от рак на маточната шийка на всеки 18 минути.
Една жена в България умира от рак на маточната шийка всеки ден.
Това са последните данни за действието на втория по разпространеност при жените рак след рака на гърдата.
Данните от Националния раков регистър показват, че ежегодно с рак на маточната шийка в България се диагностицират над 1000 жени, а смъртните случаи са около 400 на година. Най-засегната възрастова група е на 40-49 годишните, като най-голямата група е на 23-годишните.
• Ракът на шийката на матката, носи името на мястото където възниква. Матката е кух, крушообразен орган, където по време на бременността се развива плода, а маточната шийка представлява конусовидният орган, свързващ матката и влагалището . HPV вирусът навлиза в клетките на маточната шийка. Ако успее да се “скрие” от имунната система на организма вирусът се размножава, заразявайки съседни здрави клетки и така инфекцията става продължителна. Нормалните клетки от лигавицата на маточната шийка променят своята структура и функция и започнат да се делят неконтролируемо.  В резултат на това се образува плътна маса от ракови клетки – тумор, който може да има вид на язва или на дървообразно разклонени разраствания. Обикновено туморът има злокачествени характеристики -нараства бързо и дава разсейки (метастази) по хода на лимфната и кръвоносната система най-често в: белите дробове, черния дроб, пикочния мехур, влагалището и/или ректума (правото черво).
Ракът на шийката на матката се развива в дълъг период от време – обикновено между 10-20 години от началото на промените. Лечение започнато във всеки момент от този процес може да спре развитието на заболяването.
Маточната шийка е най-често засегнатия орган. Това се дължи на голямата възприемчивост на епитела (най-външния тъканен слой) към инфекцията. При попадане на папиломните вируси в клетките на този слой след различно дълъг период настъпват промени във външния вид и функцията им. Част от тези прояви изчезват спонтанно с времето или се елиминират от имунната система на организма. Друга, по-малка част, след достатъчно продължителен период водят до развитие на определени заболявания.
Причината за рака на маточната шийка в 99.7% от случаите са високорискови типове човешки папиломен вирус - 16 и 18. вирус, наречен човешки папиломен вирус (HPV). 
Човешкият папиломен вирус може да се предаде от човек на човек по време на полов контакт - при полов акт, или дори понякога от близък контакт кожа с кожа в гениталната област. Поради лесното предаване на вируса, всяка сексуално активна жена е изложена на риск от заразяване. Независимо от предпазните мерки, не по-малко от 80% от жените срещат НРV през сексуално активния си живот.
Кои са рисковите фактори?
Единственият сигурен начин да се предпазиш е да нямаш повече от един сексуален партньор или въобще да не правиш секс.
Според последните проучвания всеки европеец има средно по шест интимни партньора през живота си.
• ранното започване на полов живот. Смята се, че колкото по-рано едно момиче започне полови живот, толкова е по-голяма вероятността за инфектиране с HPV и поява на рак на маточната шийка. В развитите страни има специални консултации, които подготвят момичетата за половия живот, дават съвети за предпазване от инфекция или забременяване. Добре е преди този период всяко едно момиче да се посъветва с лекар-специалист и да прочете малко литература по този въпрос, която понастоящем е достъпна на българския пазар.
• множество и различни партньори ( т.нар. промискуитет).
• многото раждания с разкъсване на маточната шийка
• раждане в много ранна възраст
• венерически заболявания
• приемане на диетилстибестрол.
• отслабена имунна система - например HIV положителни или такива с трансплантирани органи.
• инфекции с други предавани по полов път микроорганизми като хламидии, генитален херпес и т.н.
• жени с лоша интимна хигиена
Кои са симптомите на рака на шийката на матката?
За съжаление, симптомите при рак на шийката на матката са неспецифични. Най-често оплакванията се появяват когато заболяването е в напреднал стадий. Затова профилактичните прегледи са от огромно значение. 
Най-честите неспецифични оплаквания при рак на цервикса са:
• болка в малкия таз (в долната част на корема)
• болка при полов акт
• обилно и продължителна менструация (метрорагия)
• кръвотечение между менструалните цикли, след полов контакт или гинекологичен преглед
• кървене след менопауза
• влагалищно течение, тъй като се наслагва бактериално замърсяване
Трябва да се има предвид, че много често, обикновени инфекции или други здравни проблеми могат да причинят същите симптоми. Ето защо е много важно редовното посещение при специалист.
В напреднали стадии се наблюдава :
• обща отпадналост
• загуба на тегло
• оплаквания от други органи в резултат на метастазиране на процеса (разсейки)  в белия дроб, костите, черния дроб и мозъка;
Можем ли да предотвратим развитието на рак на цервикса?
Съществуват три вида профилактика: Първична, наричаме профилактиката на дадено заболяване, която предполага да се предотврати неговото възникване.
Вторична е профилактиката, при която се взимат мерки за ранно откриване на заболяването - взимането на цитонамазки, профилактични прегледи.
Специалистите уточняват, че само 40% от българките ходят поне веднъж годишно на гинеколог.
Третичната профилактика цели предотвратяване на усложненията. Пример за това е оперативната намеса при наличие на рак на маточната шийка, предприета с цел да се ограничи разпространението на карцинома и да се предотврати по-сериозно усложнение или дори смърт.
Препоръки – борбата с рака на маточната шийка трябва да бъде едновременно успешна и икономическа обоснована и свободна от дискриминацията на части от населението. Единствената организирана форма, която може да отговори на тези условия е  Национална програма за превенция на рака на маточната шийка, за която трябва да бъдат отговорни Министерството на здравеопазването и Националната здравноосигурителна каса. За тази цел е необходима налична  структура, която ще извърши профилактичните прегледи за рак на шийката на матката и трябва да са налице финансови ресурси. За съжаление никой човек не подозира каква болест може да го застигне. Здравословният начин на живот и грижата за себе си ни помагат да сме по-здрави, но никога не са гаранция.
Затова редовните профилактични прегледи не трябва да са „екстра“ към живота ни, а наше задължение.
Не бъдете немърливи към себе си! Бъдете здрави!