Кметът на общината Георги Георгиев разпространи отворено писмо до жителите на Ботевград и селата Трудовец и Скравена. В него се казва:

"С настоящето отворено писмо се обръщам към вас, за да ви информирам, че съм запознат с Протеста - искане на жителите на с.Трудовец, чрез излъчения инициативен комитет, относно несъгласие с избраното място за изграждане на регионално депо за отпадъци. Във връзка с изложените въпроси на 15.05.2009г. посетих с.Трудовец, където разговарях с инициативния комитет и живеещи в Трудовец. По тяхно искане организирахме среща - публично обсъждане в зала “Ботевград” на 19.05.2009 г. с експерти по Доклада за ОВОС от гр.София. На срещата с екипа от експерти - гл.ас. инж. Емилия Христова Костакева, доц. д-р инж. – химик Магделинка Златкова Раденкова и инж. Живка Николова Василева, изготвили Доклада за оценка на въздействието върху околната среда на обекта “Регионално депо за неопасни отпадъци на общините Ботевград, Правец и Етрополе” присъстваха трудовчани, скравенци и жители на Ботевград. На зададените множество въпроси експертите отговориха компетентно и съдържателно, от което се налага становището:
 
1. Площадката за проектиране и изграждане на санитарно депо е добре избрана – спазени са нормативните изисквания за отстояния от населените места, както и местоположението е съобразено с най-големите промишлени източници, генериращи отпадъци /гр.Ботевград и с.Трудовец, където са съсредоточени най-много промишлени предприятия/.
 
2. Локализацията на регионалното депо е с достатъчни разстояния от населените места и изпълнението на работния проект, в които се предвиждат съоръжения за предпазване на почвите, водите и земните недра и изграждане на газови кладенци за обезопасяване на биогаза, за да не замърсява атмосферния въздух, осигуряват и гарантират безопасно въздействие върху здравето на населението.
 
3. При спазване на приетата технология на експлоатация ще се намали екологичния риск и влиянието върху отделите компоненти на околната среда да бъде “незначително”. Уважаеми жители на с.Трудовец, на организираната среща кметът заяви, а и с това писмо потвърждава, че лично поема отговорността да се спазват всички изисквания по изграждането и експлоатацията на депото в съответствие с екологичната политика на Европейския съюз, Република България и община Ботевград. Убеден съм, че с изграждането на регионалното депо значително ще се намали и ограничи неблагоприятното въздействие върху здравето на населението от натрупването на битови и някои производствени отпадъци. Изпълнението му ще има значителен екологичен и социален ефект за района. Осъществяването на инвестиционното намерение за “Изграждане на регионално депо за неопасни отпадъци на общините Ботевград, Правец и Етрополе” ще е придобивка за населението от трите общини и ще гарантира основната цел на проекта, съобразена с последните тенденции и норми при изграждането на санитарни депа за битови отпадъци – управление на отпадъците по начин, който гарантира устойчивото развитие на околната среда и опазване на човешкото здраве. На този етап не е възможно да организираме друга среща, поради ангажираност на експертите от гр.София /само в нашата община са идвали три пъти/. Обръщам се към Вас – доверете се отново на кмета и общинския съвет, които до сега са оправдали Вашето доверие и удовлетворявали Вашите искания и предложения с нужната отговорност и точност.
 
Повярвайте ни, няма да Ви подведем и в този случай!
 
Георги Георгиев - Кмет на община Ботевград"

Отворено писмо на кмета на общината до жителите на трите населени места е адресирано чрез местните медии.