Днес "Лукойл Академик" победи "Евроинс Черно море" в първия мач от финалната плейофна серия за излъчване на първия шампион на Националната баскетболна лига.

Гостите от Варна оказаха сравнително солиден отпор, въпреки че започнаха лошо, бразицелът  Сантош натрупа 3 фаула още в първата четвъртина, а в началото на третата част пасивът им бе достигнал 20 точки. Две минути преди края "моряците" успяха да го сведат само до 5, но не можаха да направят обрат.

За разлика от други мачове в лигата, не бе на познатото ниво най-добрият играч на "студентите" Уили Дийн. Той завърши със скромните за него 15 точки и направи няколко грешки. Един от най-невзрачните си мачове изигра и другият американец Лимайър Голдуайър, вкарал 8 точки. Вместо тях блесна македонецът Ристе Стефанов, който стана топреализатор с 28 точки и овладя 8 борби под двата коша. Капитанът Тодор Стойков вкара 16, Христо Николов е с 13.

За варненци Атила Сантош бе най-добър с отбелязаните от него 17 точки. С по 14 са абитуриентът Александър Янев и Кори Макинтош.

Вторият мач от серията е утре от 18.00 ч., също в Правец.

Снимка: Любо Лилов