Спортист (Своге) е новият член на А група, след като спечели баража срещу Нафтекс след изпълнение на дузпи. Редовното време завърши 2:2, а в продълженията не падна нов гол. След изпълнението на дузпите отборът от Своге триумфира над „шейховете" с 4:2 при дузпите и с общ резултат 6:4 е при майсторите от сезон 2009/2010 г.

Играчите на Спортист записаха силно начало, но постепенно бургазлии овладяха инициативата и преминаха в атака. Капитанът Малин Орачев изведе „зелените" напред в 10-ата минута. Опитният играч финтира съперник и с техничен удар от границата на наказателното поле прехвърли излизащия Стоянов за 1:0. Три минути по-късно Нафтекс можеше да удвои аванса си, но изпусна. Окрилени от гола символичните домакини натиснаха съперника, но не стигнаха до удвояване на преднината си. В 20-ата минута привържениците от Бургас опънаха транспарант „Балъков вън от Бургас" и запалиха няколко седалки в сектора, в който бяха настанени. Футболистите на Спортист имаха няколко изгодни положения, но не притесниха сериозно вратаря Георгиев.

Второто полувреме започна по-добре за отбора от Своге, който триумфира в 52-ата минута. Никола Иванов шутира от пряк свободен удар и топката срещна напречната греда, тупвайки пред голлинията. Иван Павлов беше най-съобразителен в ситуацията и с глава изравни - 1:1. Тонусът в играта на „шейховете" спадна и Спортист пое инициативата. „Сините" достигнаха до пълен обрат в резултата в 74-ата минута. Далечен удар затрудни стражът на Нафтекс Янко Георгиев, който успя само да избие топката. Антонов притича и с удар в долния десен ъгъл даде аванс на своя отбор.

„Зелените" се активизираха и можеха да изравнят секунди, след като изостанаха. Ветеранът Орачев намери добре Христов, който се завъртя и стреля мигновено, но Стоянов успя да избие кълбото. То попадна в краката на Петър Колев, който от малкото наказателно поле не намери очертанията на вратата. Спортист можеше да реши всичко в 78-ата минута, когато Николай Цветков шутира технично от границата на наказателното поле към горния десен ъгъл, но топката премина встрани от вратата.

„Шейховете" успяха да изравнят в 82-ата минута. Резервата Калоянов получи пас с глава от Христов и от близка дистанция успя да преодолее Стоянов за 2:2. До края на редовните 90 минути нямаше сериозни опасности пред двете врати и последният съдийски сигнал на Антон Генов прозвуча при равенство, което отведе баражът в продължения.

През първото продължение силите на Нафтекс бяха повече и бургазлии създадоха две опасности, но късметът не беше на тяхна страна. „Шоколадите" приеха играта в своята половина и опитаха да заложат на контраатаки, които също не промениха резултата.

Началото на второто продължение беше за играчите на Спортист. Ивайло Димитров успя да се разпише в 107-ата минута, но попадението му беше отменено заради засада. „Сините" пробваха натиск, като заложиха предимно на центрирания. В 110-ата минута Димитров отново беше зад гърба на защитата, като се сблъска неприятно с излизащия Георгиев. След кратко прекъсване двамата продължиха участието си в двубоя. Антонов можеше да изведе отново Спортист напред, но ударът му рикошира в Орачев и срещна десния стълб.

Нафтекс изригна в 116-ата и 117-ата минута. Деян Христов даде началото на контраатака след пробив отдясно, но пасът му към Калоянов беше твърде силен, за да бъде нанесен голов удар. Минута по-късно самият Христов засече пас от воле, насочвайки топката към долния ляв ъгъл, но Стоянов спаси. Малшансът продължи да преследва играча, който можеше да се превърне в герой в 120-ата минута, но стреля встрани. Така баражът отиде към изпълнение на дузпи.

Жребият определи първи да изпълняват футболистите на Нафтекс. Зад топката застана централният защитник Мартин Ковачев, който стреля в тялото на Александър Стоянов - пропуск. За Спортист първи изпълни Николай Иванов - удар в долния десен ъгъл и 1:0. Веселин Пенев от бургазлии стреля технично в долния ляв ъгъл и 1:1 при дузпите. За отбора от Своге Иван Павлов реализира в горния десен ъгъл, докато Георгиев плонжира ниско в ляво. Третата дузпа за „шейховете" беше поверена на капитана Малин Орачев, който уцели напречната греда и топката се върна към терена. Ивайло Димитров шутира технично в долния десен ъгъл и 3:1 за Спортист от бялата точка. За Нафтекс Цветомир Валериев изпълни силно в горния десен ъгъл, топката срещна напречната греда и тупна зад голлинията - 2:3. Цветко Иванов изпълни технично четвъртата дузпа за своя отбор, копвайки кълбото към левия ъгъл на вратата - 4:2 за Спортист. Така клубът от Своге за пръв път в 85-годишната си история е член на „А" група с общ резултат 6:4.

Нафтекс - Спортист (Своге) 4:6 след дузпи, 2:2 (1:0) в редовното време

1:0 Орачев (10 мин)
1:1 Павлов (52)
1:2 Антонов (74)
2:2 Калоянов (82)

Нафтекс: Георгиев, Стойчев, Дамянов (78 - Ангелов), Филипов, Симеонов, Валериев, Христов, Ковачев, Колев (82 - Калоянов), Орачев, Пенев

Треньор: Диян Петков

Спортист: Стоянов, Иванов, Младенов, Димитров. Н. Иванов, Петров, Н. Цветков (79 - Борисов), Тодоров, Цветков, Антонов, Павлов

Треньор: Александър Александров

Жълти картони: Стойчев, Христов, Ковачев (Н); Павлов, Терзийски, Маринов (С)

Съдия: Антон Генов
Стадион: Градски, Ловеч