Христо Стоичков пое южноафриканския Мамелоди Съндаунс. Най-великият български футболист подписа договор за 2 години. Собственик на Мамелоди е милиардерът Патрис Мотсепе, принц на племето тсвана.

Тимът нямаше постоянен треньор, откакто знаменитият французин Анри Мишел напусна преди два месеца. Оттогава временно функциите изпълняваше Тед Думитру.


Собственикът на Мамелоди Съндаунс - Патрис Мотсепе, е първият черен милиардер в ЮАР, като състоянието му се оценява от "Форбс" на 1,3 млрд. долара. Това му отреди 599-о място в престижната класация на списанието за най-богатите хора в света през 2009 г. Според други данни Мотсепе притежава 2,4 млрд. долара. Заради Мотсепе Съндаунс се слави като южноафриканския Челси.


Собственикът на Мамелоди е член на кралския клан на племето тсвана, наричат го Принца на мините. Бизнес интересите му са свързани с добива на платина, злато, черни метали и въглища. Обвиняват го, че е изградил състоянието си най-вече благодарение на мощни връзки. Възползвал се е от законите, налагащи навлизането на чернокожи собственици в компаниите, занимаващи се с добив на метали.