Испания спечели първата световна титла в историята си, след като на финала на Мондиал 2010 се наложи с 1:0 над Холандия след продължения. За “лалетата” това е трети загубен финал на световни първенства след пораженията през 1974 и 1978 г. Шампионският гол за “червените фурии” бе реализиран от Андрес Иниеста.
Триумфът на европейските шампиони бе подпечатан в 117-ата минута. Фернандо Торес центрира от ляво към Сеск Фабрегас, който се обърна и намери Андрес Иниеста в наказателното поле. Халфът на Испания с диагонален удар прати топката в долния десен ъгъл на вратата на Маартен Стекеленбург.
Пет минути по-рано Холандия остана с 10 души, след като Джон Хейтинга получи втори жълт картон заради фаул срещу Иниеста пред наказателното поле. Двата отбора пропиляха няколко удобни положения за гол в редовното време и продълженията. Ариен Робен на два пъти излизаше срещу Касияс, но не успяваше да преодолее испанския вратар. В първото продължение подобна възможност имаше и пред Фабрегас, който бе спрян от Стекеленбург.
Йорис Матайсен също не успя да се разпише, след като от вратарското поле с глава стреля над рамката. Давид Вия и Серхио Рамос пропуснаха по няколко положения за Испания, а в първото продължение удар на Хесус Навас излезе в корнер след рикошет в крака на Джовани ван Бронкхорст.
Така след 1463 дни италианско господство планетата има нов световен шампион. Това е Испания, която спечели купата при първата си поява на финал на световно първенство. “Червените фурии” са вторият тим, който дублира европейската си титла със световна. Преди това ФРГ бе сторил същото 1974 г., когато спечели световната купа две години след европейския си триумф.