Остават броени дни преди отборите от професионалните "А" и "Б" футболни групи да започнат подготовка за новия сезон. И докато ръководствата на повечето отбори интензивно уговарят нови играчи и търсят спаринг парньори, в петричкия Беласица нищо не се случва.
 
Отборът тази година изпадна от футболния ни елит, а президентът Костадин Хаджииванов събра всички на вечеря миналата седмица и каза, че до няколко дни ще реши какво ще прави с клуба. Досега обаче изминаха близо десет дни но още никой от ръководството не се наема да каже нещо за бъдещето на клуба.

Треньорът Ивайло Аспарухов каза, че след като говори с футболния президент, тогава ще разбере дали ще работи в Беласица и как ще прави това. Разговорът между двамата вчера отново бе отложен за неопределена дата, а до тогава всички чакат. Футболистите на Беласица пък вече си търсят нови отбори и чакат с нетърпение арбитража да си тръгнат, като свободни агенти от клуба, тъй като за никой не е тайна, че имат да получават пари. Някои от тях, като Виктор Софрониев, вече са на път да си осигурят трансфери, а останалите разглеждат различни оферти. Името на Софрониев се спряга като почти ново попълнение на новака в елита Монтана.

Почти сигурно е, че помощник-треньорът на Аспарухов Добри Митов ще се завърне отново в Благоевград това лято и ще започне работа в родния Пирин. За сега от Беласица си тръгнаха чужденците Клодиан Семина, Дитмар Бикай (Албания), Иван Сертич (Хърватия) и преостстъпените от Левски и Локо (Сф) Мариян Огнянов, Тодор Стоев, Иво Михайлов, Преслав Йорданов и Даниел Генов.

До няколко дни ако няма никакво развитие за Беласица сигурно е, че и останалите ще напуснат обора.

Беласица е първият съперник на Балкан през новия футболен шампионат. В първия кръг на 8 август ботевградчани гостуват в Петрич.