На 5 юли почти половин България няма да гласува. Всеки втори българин отказва да бъде избирател. Партията на негласуващите е най-многочислената партия в България. Тази партия няма име, няма лице, глас, дълги ръце, форма, но има огромен потенциал и сила - по-голяма от тази на всички останали, взети заедно. Това се посочва в обръщение на Инициативна група „Гласувай на инат”. Те призовават негласуващите да не се крият на предстоящите парламентарни избори. „Не забравяйте. Това, че не гласувате, не значи, че не избирате. Избирате, само че не този, когото искате, а много често този, когото най-малко искате. Тези избори няма да могат да се купят или нагласят, ако Вие решите да участвате”, подчертават от инициативната група.
В обръщението се казва още: „Покажете, че не гласувате, не защото нямате мнение, а защото ТЕ не заслужават гласа Ви. Не мълчете. Ако няма за кого, гласувайте с празна, зачертана, скъсана, недействителна бюлетина, но гласувайте. Покажете, че не сте стадо, което се води накъдето го бутнат.
Не допускайте Европа да Ви смята за тълпа, която, колкото и да тъпчат, пак ще си трае. Не позволявайте децата Ви да Ви укорят, че с безразличието си унищожавате това, което утре трябва да стане тяхно. Не си мислете, че като ругаете властта под юргана, очиствате гражданската си съвест. Чак когато Вие гласувате, някой ще разбере каква сила е мълчаливото мнозинство и ще предложи програма, която да Ви хареса. И като ви хареса, ще се закълне, че ще слезе доброволно от властта или ще се остави да го свалите щом се отклони от обещанията си”.
 
Към датата на изборите за национален парламент на 5 юни т.г. в Етрополска община живеят 13673 човека, от тях 12005 са жители на Етрополе, в Рибарица-204, Ямна-211, Бойковец-92, Оселна-17, Брусен-187, Лопян-437, Лъга-188 и в Малки Искър-332 жители.
Право на глас имат общо 11411 човека, като от Етрополе са 12005 човека, в Рибарица-183, Ямна-199, Бойковец-88, Оселна-17, Брусен-182, Лопян-418, Лъга-166 и в с.Малки Искър-241.

Списъците с имената на правоимащите гласоподаватели са окачени в съответните срокове на определените за целта места, които ние съобщихме своевременно.
 

Избирателната активност в Община Етрополе на изминалите Евроизбори беше 34,23 %.
За тези избори се очаква да гласуват, и то не на инат, повече хора.