„ЕЛАЦИТЕ – МЕД” АД е най-големият рудодобивен комбинат на Балканския полуостров и се намира на територията на община Етрополе.
Комбинатът осъществява основната си дейност на територията на общината и осигурява препитание на част от населението. Факти, които са неоспорими.
Години на ред рудникът работи на територията на общината, но също толкова са и годините изминали, през които за съжаление предприятието не взема никакви мерки за опазване на околната среда и здравето на хората, пряко повлияно от дейността му.
Като компания разполагаща с огромен ресурс от средства, „ЕЛАЦИТЕ – МЕД” АД с действията си или по скоро с бездействието си по никакъв начин не дава индикация, че има намерение да реши проблемите от замърсяването на почвите, водите, въздуха на територията на община Етрополе.Това е сериозен проблем, оказващ пагубно въздействие върху живота и здравето на хората, съществуващ не от вчера, който именно „ЕЛАЦИТЕ - МЕД” АД, трябва да разреши.
Никой не оспорва значението, което предприятието има при осигуряване на препитанието на голяма част от населението в община Етрополе, но всеки човек, би трябвало да си зададе въпроса: Какво печелим и колко губим от дейността на рудника?
Като Кмет на община Етрополе, аз заставам с открита гражданска позиция пред всички Вас и заявявам:
Никога политиката на общината не е била срещу дейността на „ЕЛАЦИТЕ – МЕД” АД, но винаги на първо място стоят интересите на Вас, гражданите на община Етрополе.
Ето защо аз смятам, че извличайки природните блага на Етрополския балкан, замърсявайки нашата природа, почвите, ландшафта,разрушавайки релефа, въздуха и водата ни „ЕЛАЦИТЕ – МЕД” АД, трябва да вземе отговорна позиция, като предприеме необходимите действия за премахване на вредите и щетите, причинени в резултат на дейността си.
Като отговорна компания „ЕЛАЦИТЕ – МЕД” АД е длъжна да се ангажира за облагородяването на Етрополе в направления като: опазване на околната среда, инфраструктура, здравеопазване.
Водени от своята гражданска позиция и желанието да се намери незабавно разрешение на пуснатите в публичното пространство слухове, че общинското ръководство е против дейността на „ЕЛАЦИТЕ – МЕД” АД, група общински съветници отправиха покана до ръководството на „ЕЛАЦИТЕ – МЕД” АД в лицето на г-н Цоло Вутов за публичен диспут на тема „Бъдещето развитие на община Етрополе и рудник „ЕЛАЦИТЕ – МЕД” АД и възможностите за бъдещо сътрудничество”.
На отправената покана в отговор се получи писмо в което „ЕЛАЦИТЕ – МЕД” АД бе определило свои регламент, определяйки кои да бъдат участниците в дискусията и уведомявайки ни че в диспута ще присъстват и поканените от тях кметове на общините: Мирково, Чавдар, Златица и Челопеч.
С това писмо „ЕЛАЦИТЕ – МЕД” АД за пореден път засвидетелства незачитане към общинското ръководство, опитвайки се да докаже, че общината сама по себе си няма право да решава как да провежда и организира собствените си мероприятия, поради което „ЕЛАЦИТЕ – МЕД” АД определят правилата, канят гости, определят водещ на мероприятието, време за изказване на участниците.
Със своите действия „ЕЛАЦИТЕ – МЕД” АД направи опит за противопоставяне между кметовете на съседни общини, които по никакъв начин нямат отношение към отправените към предприятието искания.
Нашето желание беше да се дискутират проблемите на Етрополска община, а причината е простичка – рудник „ЕЛАЦИТЕ – МЕД” АД се намира на територията на нашата община и ние сме хората, които трябва да защитим града си, децата си, бъдещето си.
Аз като Кмет на община Етрополе съм длъжен да търся и намеря разрешение на проблемите касаещи всички нас.
КМЕТ НА ОБЩИНА ЕТРОПОЛЕ:
ИНЖ. БОГОМИЛ ГЕОРГИЕВ