Предлагаме ви обещаното интервю с кмета на общината по приоритетите, заложени с новия бюджет на общината.
Ето какво сподели той пред наш представител на сайта.
Бюджетът за 2010 година е в размер на 11 милиона и 3 хиляди лева. Като отчитаме неблагоприятните тенденции, породени от кризата, чрез него ще решаваме следните основни приоритети.
На първо място 630 000 лева или около 25 % от него ще използваме за поддържане на уличната мрежа и инфраструктурата на града. От тях 250 000 лева ще отидат за цялостното преасфалтиране с нова асфалтова покривка на улиците „Кирил и Методий” и „Марийка Гаврилова в участъка от бул.”Партизански” до Малкия пазар. От 7 години цялостна улица в Етрополе не е преасфалтирана, а преди това само една. Сами виждате в какво състояние е инфраструктурата на града.Ние поставяме едно ново начало и в следващия бюджет ще се развие. Този приоритет е обвързан с програмата по развитието на селските райони, по която имаме два проекта за 5 милиона лева. В тях е заложено основно асфалтиране с подмяна на настилката на основните радиални улици на града по посока север-юг. Това са основните артерии на града. Общо те са около 6 клм, като заедно със споменатите вече две улици, тази година предстои да асфалтираме около 7 километра улици. Надяваме се да спечелим проектите, които в момента в застой, прави се преоценка на критерии за извършване на оценката въобще на такива обекти.
Още 214 000 лева имаме заделени за преасфалтиране на улична настилка в селата Бойковец, Брусен и Лопян и 150 000 лева за изкърпване на дупките. Миналата година бяха заделени 100 000 лева.
Имаме намерението и решимостта да изградим три паркинга в централната градска част на Етрополе. С това да се „отпуши” движението и да се създаде необходимия ред в нашия град. Необходимо е повишаване на съзнанието на гражданите, че съответния ред, който се изгражда трябва да се спазва от всички.
Има заделени средства за озеленяване, изграждане на алеи, детски и спортни площадки. Чрез тях градът трябва да придобива все повече градски облик. В момента отвсякъде около нас е зеленина, но в самия град има още много да се желае по отношение на озеленяването, маркировката на площите, по подредбата и спазването на вече установения ред.
Другият основен приоритет на този бюджет е здравеопазването. Целта на мен като кмет, на общинския съвет и на работещите в общинската администрация, на всички организации в града е болницата в град Етрополе да се развива, да се осъвремени, да се разширят нейните функции и задачи. Ние смятаме, че като сграден фонд и с човешките ресурси в нея-лекари, медицински сестри и обслужващ персонал, тя има всички възможности за развитие. В Етрополе има и специалисти, които са напуснали или съкратени и могат да бъдат привлечени отново на работа. Болницата дори може да се самоиздържа и да печели.
Смятаме, че за образованието са необходими достойни средства и ние сме ги заделили. Имаме намерение тази година закритият плувен басейн в СОУ „Христо Ясенов” да бъде пуснат в експлоатация. За целта сме заделили 100 000 лева през миналата година, сега имаме намерение за още 200 000 лева. От около 65 000 лева са по програма, а останалата част от общината за отоплението, санитарни възли и всичко необходимо, за да се ползва басейна целогодишно и от всички граждани.
За ремонта на читалището в града сме предвидили 30 000 лева, с които да възстановим облика на тавана на големия салон. Там е започнало вече разширяване на съставите, което ще продължи и за в бъдеще. Ще се привличат повече към младежката духова музика, както и създаването на нови самодейни състави.
Накрая искам да подчертая, че бюджетът за тази година има своята социална насоченост. Запазили сме размера на всички общински данъци, такси в детски градини, в детската ясла, за административни и други услуги и вземания.
Не ги променихме, като оценихме обстановката в страната и по този начин не натоварваме населението от общината с допълнителни финансови тежест.
Трябва да кажем, че този бюджет от 11 милиона, сравнен с 2006 година, когато е бил 6 милиона, е увеличен почти два пъти. 
Очаквайте следващата седмица разговор с д-р Георги Канзов по въпросите за настоящето и бъдещето на болницата в Етрополе.